Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očakávania na dosiahnutie kolektívnej imunity proti koronavírusu sa zmenili
Zdielať na

Očakávania na dosiahnutie kolektívnej imunity proti koronavírusu sa zmenili

SLOVENSKO / Už ani dosiahnutie 60% zaočkovanosti populácie proti COVID-19 nebude stačiť na vytvorenie kolektívnej imunity. Keď sa totiž vypočítalo toto číslo, nepočítalo sa so súčasnými mutáciami. Zaujímalo nás, koľko zaočkovaných ľudí na Slovensku malo následne pozitívny test, a ako dlho sa buduje imunitná odpoveď organizmu.

Aj Slovensko zaznamenáva prípady, kedy ľudia aj po podaní vakcíny mali pozitívny test. Pozitivita ale neznamená, že ochorenie prepukne."Aj po prvej dávke očkovania sa môžu nakaziť koronavírusom, je nízka šanca, že bude potrebovať nemocnicu," hovorí infektológ Peter Sabaka. "Dáta z krajín, ktoré už očkovali veľké množstvo hovoria, že redukcia tých najťažších priebehov infekcie je viac ako 99%," informuje prezident infektológie medicíny UNB, LF UK, SZU Pavol Jarčuška. 

Najčastejšie majú ľudia pozitívny test krátko po očkovaní, kedy sa ešte nevytvorili protilátky. "Protilátky sa začínajú tvoriť tak dva týždne po očkovaní," hovorí Sabaka. 

Ideálne je nenakaziť sa prvých 30 dní od podania vakcíny

"Od toho 30 dňa od očkovania, je tá šanca ochorenia veľmi malá," hovorí Sabaka. "Plná ochrana nastáva 14 dní po podaní druhej dávky," informuje Jarčuška. Napríklad na konci februára, keď u nás prvou dávkou bolo zaočkovaných vyše 315-tísíc ľudí hlásila hygiena 1059 prípadov pozitivity práve u zaočkovaných.

Čísla ukazujú to, čo hovoria odborníci, že imunita sa vyvíja a počet pozitívnych s pribúdajúcim časom od podania vakcíny klesá. Práve prvých 14 dní po prvej dávke mala pozitívny test najväčšia skupina ľudí. Po druhej dávke a po 14 dňoch bolo už len 6 takýchto prípadov. Pozitívni mohli byť vďaka tomu, že sa vírus zachytil na sliznici, no telo ho zvládlo.

Ukazuje sa, že zaočkovaní sú aj menej infekční

"Ten človek veľmi krátko vírus na slizniciach prenáša a nedovolí mu rozmnožiť sa," hovorí Jarčuška. Aj preto už v niektorých štátoch majú zaočkovaní uvoľnenejšie opatrenia. "V USA sa plne očkovaní ľudia môžu normálne stretávať, u nás zatiaľ nie, lebo je ich veľmi málo," hovorí Sabaka. 

Zmenili sa však očakávania, pokiaľ ide o kolektívnu imunitu

60% zaočkovanosť populácie už nestačí, pri týchto výpočtoch sa totiž nepočítalo s aktuálnymi mutáciami. "Na dosiahnutie dokonalej komunitnej imunity bude treba zaočkovať asi 85% populácie, možno 80% vzhľadom k mutáciam. Naopak nás môžu prekvapiť mutácie, ktoré môžu vzniknúť," hovorí Jarčuška. "Je možné, že pri takto nákazlivom víruse o kolektívnej imunite nemôžeme ani hovoriť, že sa nám ju ani nepodarí dosiahnuť," hovorí Sabaka.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy