Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spoločnosti, ktoré dovážajú tovar do Európskej únie, budú musieť platiť novú daň
Zdielať na

Spoločnosti, ktoré dovážajú tovar do Európskej únie, budú musieť platiť novú daň

EURÓPSKA ÚNIA / Spoločnosti, ktoré dovážajú tovar do Európskej únie, budú musieť platiť novú, takzvanú uhlíkovú daň. Podľa Bruselu nie je fér, ak európskych výrobcov tlačíme vyrábať tovar čistými technológiami a zároveň tie isté produkty k nám dovážame z krajín, kde tieto normy nedodržiavajú.

Brusel chce spoplatniť emisie uhlíka niektorých tovarov dovážaných z krajín, ktoré nedostatočne bojujú proti klimatickým zmenám. Európska únia je svetovým lídrom v ochrane klímy. Výrobcom chce zároveň zabrániť, aby svoje továrne presunuli za hranice Únie, kde môžu vyrábať aj nečistými technológiami, teda lacnejšie.“Princípom je, že ak bolo pri výrobe dovážaného tovaru produkovaného viac CO2 ako pri rovnakom tovare vyrobenom v Európskej únii, dovážajúca krajina bude musieť tento rozdiel doplatiť,” informuje europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Už v minulosti musel Európsky parlament riešiť viacero prípadov, kedy napríklad dampingové ceny na výrobu slnečných kolektorov alebo ocele v Číne, takmer položili na lopatky európskych výrobcov. Mimoriadne sa zavádzali dovozné clá a teraz je situácia podobná.“Podpísať dohody s tretími krajinami také, aby ich to tlačilo k dodržiavaniu tých noriem, ktoré platia na území Európskej únie,” hovorí europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR).

“Nielenže tým podporujeme enviromentálne záťaže, ale aj znevýhodňujeme naše firmy, ktoré strácajú týmito prísnymi normami konkurencieschopnosť,” hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). 

Brusel teda požaduje princíp, že znečisťovateľ platí. Čo však stále nie je doriešené sú povolenky na obchodovanie s emisiami. Na jednej strane budú musieť firmy platiť colné poplatky za dovoz z tretích krajín, avšak európske spoločnosti budú stále môcť obchodovať s emisiami, a teda limity prekročiť. “Európska komisia bude musieť zariadiť, aby svetová obchodná organizácia takéto povolenky akceptovala a neoznačila ich za nekalú obchodnú súťaž,”  hovorí Michal Wiezik (SPOLU, EPP). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy