Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
COVID AUTOMAT: Kritická situácia je s obsadenosťou pľúcnych ventilátorov. Pribudli ďalšie čierne okresy
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Kritická situácia je s obsadenosťou pľúcnych ventilátorov. Pribudli ďalšie čierne okresy

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

BRATISLAVA / Covid automat vytvárali a schválili odborníci. Jeho obsahom sú kritériá na uvoľňovanie alebo sprísnenie pravidiel. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa Covid automatu nachádzame. Od 15. marca sa v niektorých okresoch menia opatrenia.

Deviateho marca na tlačovej konferencií minister zdravotníctva predstavil aktuálny epidemiologický stav Slovenska. 

"Pri porovnaní našej situácie so susednými krajinami je viditeľné mierne polepšenie. Bohužiaľ, u susedov, ktorí začali s miernym uvoľňovaním opatrení, sa situácia zhoršuje," uviedol minister Krajčí. "Horšiu situáciu najmä u Západných susedov je vidieť na 14 dennej incidencii," poukázal na Česko minister Krajčí. Opatrenia, ktoré boli prijaté od 3. marca vykazujú prvé pozitívne výsledky v štatistikách mobility. "Napomohli nočné zákazy vychádzania a aj prechod medzi okresmi," konštatoval minister Krajčí.  "Chcem povedať, že každá krajina si prechádza svojou vlnou epidémie a dostane sa do nepekných štatistík. Slovensko už nie je na prvom mieste v počte úmrtí," konštatoval Marek Krajčí. Situácia na Slovensku sa zlepšuje.

Kritická situácia je s obsadenosťou pľúcnych ventilátorov

 "Počet hospitalizácii je rekordný, ale vyzerá, že sa zastabilizoval. Stúpol nám 7 dňový priemer testov. Už sme aplikovali 544 986 vakcín," oznámil zlepšenie cez čísla minister zdravotníctva SR. Situácia v nemocniciach je naďalej kritická. "Už dlhodobo sú prerušené plánované operácie. Stabilizovaný stav vidíme na obsadenosti kyslíkových lôžok. Vážna situácia je s pacientmi na pľúcnych ventiláciách. Bohužiaľ, v súčasnosti evidujeme 7 pacientov, ktorí museli byť prevezení do Poľska a Nemecka. Nájsť lôžko je veľmi náročné," konštatoval štátny tajomník zdravotníctva Peter Stachura. 

​Slovensko aj naďalej v čiernej farbe, prognóza je optimistickejšia

Nesplnili sme ani tento týždeň ani len jednu z dôležitých faktorov pre prechod do lepšej fázy. Počet prípadov priemerne je 4 716 a počet hospitalizovaných prekročil nový rekord 4 000. "Došlo už aj k zlepšeniu v niektorých regiónoch. S predpokladom, že o týždeň by mapa mohla byť viac červená, ak sa potvrdí trend," uviedol minister Krajčí.  V čiernej farbe je 34 okresov, 43 okresov má bordovú farbu a máme 3 červené okresy. "Bohužiaľ, červené okresy už nemáme," informoval šéf rezortu zdravotníctva. 

Počet hospitalizovaných je jedným z faktorov na presunutie z čiernej do bordovej farby. Momentálne je číslo hospitalizovaných vyššie ako požadovaný počet v Covid automate. Ďalším faktorom je reprodukčné číslo, ktoré je na hodnote 1. Farba Slovenska sa podľa Covid automatu meniť nebude. Nesplnili sme ani jeden z troch potrebných faktorov: počet hospitalizovaných neklesol, ani denný počet potvrdených prípadov a reprodukčné číslo.

​Celoplošné testovanie malo svoje prosperujúce výsledky

"Sú tu pochybnosti o celoplošnom testovaní," konštatoval minister Krajčí. Výsledky z novembrového testovania priniesli viac ako 50% zlepšenie situácie. Nakúpené testy, o ktorých sa hovorilo, že nie sú vhodné na samotestovanie Krajčí obhájil. Aj nemecký inštitút nakúpené testy schválil na samotestovanie. Konkrétne výsledky a čísla v galérii. 

​Nahlásiť sa dá porušenie opatrení aj nedostupnosť ambulantného lekára

Starostlivosť o pacientov s Covid-19 je dôležitou súčasťou opatrení. "Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí dodržiavajú nariadené opatrenia a pomáhajú tým v boji proti epidémii. A tí, ktorí nedodržujú, dúfam, že sú upovedomení," uviedol Marek Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy