Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Protest na kruhovom objazde v Šali. Nespokojní obyvatelia bojujú za obchvat mesta
Zdielať na

Protest na kruhovom objazde v Šali. Nespokojní obyvatelia bojujú za obchvat mesta

ŠAĽA / V Šali v pondelok podvečer viacerí obyvatelia protestovali na frekventovanom kruhovom objazde. Prejazd zablokovali autami. Roky bojujú za stavbu obchvatu, ktorý sa už mal začať stavať. V poslednej chvíli ale dostal stopku a peniaze sa presunuli do Prešova. Ministerstvo dopravy tvrdí, že obchvat sa stavať bude, problémom je však ešte jeden pozemok. 

"Tridsať rokov tu čakáme a už sa nedá hýbať. Toľko áut tu chodí," hovorí obyvateľ Šale. Protestujúci vodiči zablokovali najfrekventovanejší kruhový odjazd. Napokon na miesto prišli policajti. Obyvatelia protestovali v autách a umiestnili tam aj transparenty. Svoj nesúhlas s posunutím výstavby obchvatu dávali najavo aj trúbením. Protest v núdzovom stave ukončili napokon policajti. "Je to vážkach, ale chceme sa dožiadať len spravodlivosti a pravdy," hovorí viceprimátor Šale Róbert Tölgyesi

"Polícia zabezpečila kamerové záznamy a podľa nich budeme zisťovať, ktorí z vodičov sa dopustil protiprávneho konania," uviedla hovorkyňa nitrianskych krajských policajtov Renáta Čuháková. 

Denne prejde mestom okolo 30 tisíc áut. Je medzi nimi množstvo nákladných vozidiel či kamiónov. Mesto je upchaté a niekedy sa v kolónach čaká aj 30 minút. Mnohé budovy či domy majú problém aj s popraskanými stenami. Jediné čo pomôže je 12 kilometrový obchvat, o ktorý okresné mesto bojuje roky. "Je to už aj 25 až 30 rokov, čo sme žiadali obchvat," hovorí poslanec mestského zastupiteľstva Peter Gomboš.

V katastrofálnom stave je aj most cez Váh, ktorým autá prechádzajú. Obyvatelia, sú už z toho zúfalí a protestovali aj v minulosti. Všetko teraz vyzeralo tak, že stavba začne o pár týždňov. Napokon dostala stopku čo ľudí nemilo prekvapilo. "Proste sa odkladá výstavba tohto obchvatu," dodal viceprimátor Šale. 

Stavať sa malo začať v apríli ,dokonca sú už vykúpené aj pozemky. "Až na jedného jednotlivca a kvôli tomu to zastalo," hovorí viceprimátor Šale. "Faktom je, že vláda investovala už vyše 7 miliónov odkúpenia pozemkov," uviedla viceprimátorka Šale Danica Lehotská. 

"Dôvod, prečo sa stále nezačalo s výstavbou obchvatu je jednoduchý, projekt nie je pripravený," tvrdí hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. 

Problém je aj v tom, že projekt je financovaný z eurofondov a výstavba musí byť ukončená do 36 mesiacov. Stihnúť sa to podľa ministerstva nedá a peniaze presunuli do Prešova. "Netreba podliehať hystérii obchvat Šale bude, my máme peniaze jediná zmena je v tom, že pôjdu s iného operačného programu, keďže zo súčasného sa to nestíha," dodal hovorca ministerstva dopravy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy