Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Juhoafrickú mutáciu mali len cestujúci zo zahraničia. Virológ Klempa sa ospravedlňuje za zlú identifikáciu
Zdielať na

Juhoafrickú mutáciu mali len cestujúci zo zahraničia. Virológ Klempa sa ospravedlňuje za zlú identifikáciu

BRATISLAVA / Všetky potvrdené prípady juhoafrickej mutácie koronavírusu u nás boli nakoniec cestovatelia. Potvrdil to v utorok Boris Klempa z biomedicínskeho centra, ktoré vzorky sekvenovalo. Všetci nakazení dovolenkári žijú a majú zatiaľ len mierne až stredné príznaky ochorenia. Minister zdravotníctva Marek Krajčí už druhý deň preto tlačí na zvolanie vlády, ktorá by opäť zaviedla štátnu karanténu.

Virológ Boris Klempa sa ospravedlnil, že laboratórium v Slovenskej akadémii vied, zle identifikovalo vzorky pozitívne testovaných na juhoafrickú mutáciu koronavírusu. Ako pre TV JOJ uviedol, pozitívne testovaní na túto mutáciu boli iba ľudia, ktorí cestovali do zahraničia. Vzoriek, ktoré sekvenovali v SAV, bolo dokopy šesť. Podľa informácií TV JOJ bol jeden pacient v Turecku, ďalší v Zanzibare. Siedmou pozitívne testovanou na juhoafrickú variantu je turistka, ktorá navštívila tiež Zanzibar. Jej vzorku sekvenovali v laboratóriu vo Zvolene. 

Virológ Boris Klempa sa ospravedlňuje za svoju chybu a za všetky nepríjemnosti, ktoré spôsobili ľuďom, ktorých omylom označili, že boli pozitívni na koronavírus s juhoafrickou mutáciou. "Musím s veľkým poľutovaním priznať a skonštatovať, že identifikácie pacientov, u ktorých bol nájdený juhoafrický variant, prišlo u nás v laboratóriu k určitej chybe, pri ktorej Úradu verejného zdravotníctva poskytli zoznam nesprávnych osôb. Táto chyba nás veľmi mrzí. Vznikla v dôsledku veľkej snahy, čo najrýchlejšie poskytnúť túto dôležitú informáciu. Veľmi sa ospravedlňujem všetkým tým ľuďom, ktorých sa dotkla. Predovšetkým tým ľuďom, ktorí boli určení ako pozitívni, ale rovnako aj všetkým pracovníkom ÚVZ, ktorí v tejto súvislosti mali zbytočné starosti navyše," uviedol pre TV JOJ Boris Klempa.

Potom ako v laboratóriu SAV prišli na chybu, okamžite poslali Úradu verejného zdravotníctva opravený zoznam osôb, ktoré boli infikované juhoafrickým variantom. "Na základe informácií, ktoré mi boli spätne poskytnuté môžem skonštatovať, že v tomto prípade všetkých šiestich išlo o ľudí vracajúcich sa zo zahraničia. U všetkých šiestich to boli také destinácie, u ktorých sa to dalo predpokladať," dodal Klempa.

Odborníci aktuálne sekvenujú aj ďalšie vzorky. Výsledky by mali byť známe v piatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy