Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku rozbehli veľké testovanie vedomostí na školách: Zisťovali sme, ako to prebieha
Zdielať na

Na Slovensku rozbehli veľké testovanie vedomostí na školách: Zisťovali sme, ako to prebieha

BRATISLAVA / V sobotu uplynul rok od chvíle, keď koronavírus drasticky zasiahol do našich životov, aj do školského vyučovania. Mnohí žiaci a študenti boli za ostatných 12 mesiacov v škole iba niekoľko týždňov. V rámci možností pravidelne chodili do školy len žiaci prvého stupňa. Čo to urobilo s ich učením a vedomosťami, doteraz nebolo celkom jasné. Odpoveď ale možno dostaneme vďaka novej aktivite Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania. O čo ide, nám objasní jeho riaditeľka Romana Kanovská.

Mohli by ste nám viac priblížiť tento projekt?

"My sme to pripravili pre školy od 10. februára, aby sa mohli dobrovoľne zapojiť do testovania. Najdôležitejšie je to, aby potom, keď dostanú spätnú väzbu z ich výsledkov, aby vyrovnali rozdiely medzi úrovňou vedomostí žiakov. Predpokladáme, že tie rozdiely budú veľmi veľké už nielen v rámci krajiny, ale aj v rámci školy, či triedy. Ten prístup žiakov k dištančnému štúdiu je totiž individuálne odlišný."

Majú školy záujem?

"Áno, ten záujem je dokonca prekvapujúci pre nás. Po mesiaci už máme v tom systéme výsledky desiatky tisícov testov."

Ktorých ročníkov sa to týka? Pre koho to je určené?

"Sústredili sme sa hlavne na siedmakov a ôsmakov na základných školách, no aj pre piatakov sme pripravili test z matematiky. Na stredných školách zasa na druhákov a tretiakov, či už gymnázií alebo stredných odborných škôl."

Akých okruhov alebo vyučovacích predmetov sa tie testy týkajú?

"Testy sme zamerali predovšetkým na slovenčinu a matematiku. Stredoškolákom ponúkame aj angličtinu a test z ruštiny. Výsledok deti hneď vidia po 40-tich minútach, lebo tak je naplánovaný test. Úlohou učiteľa je už potom len doučiť, alebo dať nejaké špeciálne materiály tým žiakom, ktorí preukazujú nedostatky."

Testovanie sa robí elektronicky?

"Áno, celé je to robené elektronicky. Ak sú v tom čase žiaci v školách, tak si ich učitelia posadia do počítačovej učebne a ak sú doma, tak sa pripájajú z vlastných počítačov. Máme aj regióny, kde nie je dobré internetové pokrytie a vtedy im púšťame tie testy off-line."

TV JOJ

Viac z rozhovoru sa dozviete v priloženom hlavnom VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy