Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Falošní obchodníci s oceľou vylákali z českých bánk miliardu korún. Stopy vedú k iránskemu režimu
Zdielať na

Falošní obchodníci s oceľou vylákali z českých bánk miliardu korún. Stopy vedú k iránskemu režimu

ČESKÁ REPUBLIKA / Rozsiahly podvod za viac ako miliardu korún rieši česká Národná centrála pre boj s organizovaným zločinom. Falošní obchodníci s oceľou vylákali z dvoch bánk a poisťovne peniaze na základe fiktívnych obchodov.

​Medzinárodný gang, troch Čechov a jedného cudzinca dolapila Národná centrála pre boj s organizovaným zločinom. Tá ich zároveň navrhla obžalovať z rozsiahleho podvodu za takmer jeden a pol miliardy českých korún. Obvinení podľa policajtov preukazovali falošné rozsiahle obchody, a to v miliónoch ton ocele, ktoré boli kryté zmenkami. Na základe týchto dokumentov získali stovky miliónov korún.

A to z dvoch bánk a jednej poisťovne, ktorá úvery poistila. "Trestná činnosť mala spočívať vo vytvorení fiktívneho reťazca, ktorý kopíroval skutočné obchody zahraničných spoločností," povedal hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej. Takýchto vymyslených obchodov vykonali podozriví dokopy 21. Jedným z obvinených je aj britský konateľ spoločnosti Balli Steel Czech. Peniaze, ktoré poskytli banky, potom končili v zahraničí. Česká spravodajská služba BIS teraz prešetruje, či peniaze nemohli byť určené na podporu iránskeho režimu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy