Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Africkú mutáciu máme na Slovensku už 3 týždne. Kým Česko exotiku zakazuje, u nás sa len neodporúča
Zdielať na

Africkú mutáciu máme na Slovensku už 3 týždne. Kým Česko exotiku zakazuje, u nás sa len neodporúča

BRATISLAVA / Hoci sme novú mutáciu koronavírusu pôvodom z Južnej Afriky u nás potvrdili až tento víkend, reálne sme ju na Slovensku mali už minimálne 3 týždne. Zistilo sa to vďaka vzorke od pacienta, ktorý zomrel 19. februára. Kým Česká republika svojim občanom pre túto mutáciu už do niektorých krajín zakázala cestovať, u nás to stále len neodporúčame. Minister zdravotníctva Marek Krajčí však žiada návrat štátnej karantény.

"Je to akoby začiatok novej epidémie v tejto pandemickej situácií," povedal pre TV JOJ Pavol Čekan.


Kým doteraz sa uvádzalo, že vedci našli 7 prípadov novej juhoafrickej mutácie B.1.351 v 100 sekvenovaných vzorkách, nie je to však pravda. "Z tých 100 sa nepodarilo sekvenovať všetky. Reálne je to možno len z 50%," uviedol Boris Klempa.Väčšina vzoriek pochádzala od ľudí s cestovateľskou anamnézou, avšak boli medzi nimi aj pozitívni bez nej.  

Muž z Oravy mutácií podľahol

Jedným z nich bol aj muž z Oravy.  Podľa riaditeľa nemocnice v Trstennej, Mariána Tholta bol priebeh jeho ochorenia oveľa komplikovanejší. Starší muž pritom nikde necestoval a dokonca sa nestretol s nikým infikovaným. Keď sa jeho zdravotný stav zhoršil, šiel do nemocnice kde po troch dňoch ochoreniu podľahol. Ako tvrdí Tholt, nikto z jeho okolia nebol dohľadaný s juhoafrickou mutáciou.

"Naznačuje to už sekundárne šírenie," myslí si Boris Klempa.

"Dôrazne žiadame ľudí aby sa ľudia zdržali cestovania do krajín, ktoré môžu predstavovať riziko," upozornil infektológ Pavol Jarčuška.

Česko zakázalo exotiku

Kým u nás kompetentní len neodporúčajú cestovať, susedné Česko sa rozhodlo ísť striktnejšou cestou a zákázalo do niektorých krajín cestovať. "Minister zdravotníctva požiadal kolegov z rezortu vnútra aby uplynulého víkendu kontrolovali prísne a pedantne hranice. Takisto bezodkladne požiada vládu, aby bola znovu zavedená štátna karanténa, pre tých ľudí, ktorí sa vrátia z exotických krajín," pretlmočila stanovisko Krajčího hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Mutácia, ktorá ohrozuje všetkých

Problémom juhoafrickej mutácie je to, že ohrozuje naozaj všetkých. Nielen tých, ktorí covid nemali, ale aj tých ktorí ho prekonali, no a dokonca aj tí čo sú zaočkovaní. "Juhoafrický variant by mal byť odolnejší voči vakcínam," poznamenal Klempa. Podľa štúdií fungujú najlepšie mRNA vakcíny, teda od spoločností Pfizer a Moderna. Menej účinnejšími sa ukazujú byť adenovírusové vakcíny, napríklad AstraZeneca.

"Predpokladá sa, že aj keď budete zaočkovaní vakcínou od AstraZeneca, tak tá vás ochráni pred ťažším priebehom," povedal Pavol Čekan.

"AstraZeneca sľúbila, že vie vyvinúť vakcínu proti účinnejším variantom mutácií v priebehu 6 - 9 mesiacov," podotkol Jarčuška. 

Cesta má byť trasovanie


Toľko času však nemáme. Preto vedci hovoria, že jediným východiskom je testovať a trasovať a prísne dodržiavať opatrenia. Test, ktorý dokáže rozoznať 4 mutácie máme dokonca vyvinutý na Slovensku. "Je to taký multi variant test, ktorý aspoň na 95% vedel dokázať rozlíšiť tieto 4 varianty," informoval Čekan.


"Musíme striktne izolovať týchto pacientov a dostatočne vyhladávať ich kontakty," poznamenal Jarčuška. Čekan je rovnakého názoru a zároveň upozorňuje, že ak sa nám dostatočne nepodarí izolovať ohniská, tak môžeme očakávať nárast hospitalizovaných.

Práve nemocnice potrebujú teraz nárast pozitívnych na túto mutaciu najmenej. Od nedele opäť bojujú o život až 4 tisicov covidových pacientov.










...........................................................
<<jarčuška>>: my sme vyzvali dôrazne ľudí aby necestovali do krajin, ktoré môžu byť rizikové.

Toto odporúčanie sa týka aj zaočkovaných v ich nosových slizniciach sa totiž môže vírus nachádzať a zavlečú ho pri návrate do krajiny. Avšak kým u nás sa len odpoúča necestovať susedné česko sa rozhodlo ísť striktnejšou cestou a do niektorých krajín ľudom cestovať zakázalo.

<<daša: >>


tento zanesený mutant sa podľa vedcov ľahšie šíri a pravdepodobne má väčšiu vírusovú nálož ako bristka mutácia.
Ako rýchlo sa tu rozšíti je otázne.

<<jarčuška>>:<< ťažko povedať, lebo ju máme vo väčšine krajin, bude tu boj medzi britskou a juhoafrickou a>>predpokladme že u nas bude dominovať ta britska.


<<STUP:>> Problémom tejto mutácie je, že ohrozuje všetkých, aj tých, ktorí už kovid mali a aj tých, ktorí sú už zaočkovaní.

<<klempa:>> má jednu mutáciu, ktorá ako keby uniká protilátkam a mal by byť odolneší voci vakcínam a je vyššia pravdepodbnost že dojde k opakovanému ochoreniu.

<<jarčuška>> ľahšie sa šíri o 50-60% infekčnejšia, lepšie prilne na sliznicu dýchcích ciest a vie obísť účinnost protilátok, či už po prekonaní ale i po očkovaní.

Vedci testovali vakcínu od pfizeru, tá podľa výsledkov funguje aj proti tejto mutácii, ale je menej účinnejšia. Pri moderne sa ukazuje, že funguje, ale účinnkuje kratšie ako pri bežnej mutácii. vakciny firiem Novavax a Janssen by tiež mali byť účinné ako veľmi sa zatiaľ nevie.

<<klempa:>> šetky tieto vakcíny by mali byť účinne co sa týka predídenia umrtnosti a ťažkým stavom

<<jarčuška:>> tie protilátky u adenovírusových vakcin tak dobre neposobia mrna vakcíny sa daju modifikovat a vyrobit velmi rýchlo aby fungovali

Astra zeneca a iné adenovírusové vakciny tak dobre nechránia. Mali by však vedieť zabrániť ťažkým stavom po infikovaní sa touto mutáciou.

<<jarčuška:>>predpokladame že tam účinnost nebude velmi dobrá , az slubila, že vie vyvinut ucinnu vakcinu v priebehu 6-9 mesiacov.

Toľko času však nemáme. preto vedci hovoria, že jediným východiskom je testovať a trasovať a prísne dodržaivať opatrenia.

Práve nemocnice potrebuju teraz nárast pozitivnzch na tuto mutaciu najmenej. Od včera opat bojujú o život až 4 tisicov kovidových pacientov. 85 sa opat zachrániť nepodarilo. zajtra by tak mohlo Slovesnko prekonať hranicu 8 tisíc obeti kovidu.

Najčítanejšie správy