Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po chaose s registráciou na vakcináciu končí šéf NCZI. Odvolal ho minister Krajčí
Zdielať na

Po chaose s registráciou na vakcináciu končí šéf NCZI. Odvolal ho minister Krajčí

BRATISLAVA / Slovensko má za sebou ďalšiu očkovaciu registráciu. A znova ju sprevádzali veľké technické problémy. Spôsobili, že niektorí prihlasovaní seniori sa na očkovanie vakcínou proti Covidu-19 nateraz nedostali. Odborníci aj opozícia kritizujú spôsob prihlasovania.

Pondelok, krátko pred pol ôsmou večer. Národné centrum zdravotníckych informácií spúšťa ďalšiu vlnu registrácie seniorov na vakcínu od spoločnosti Pfitzer. Webová stránka, však vykazuje známky veľkých problémov. Stránka je pomalá, miestami padá. Registrácia sa nedá dokončiť. Voľné termíny sa míňajú rýchlosťou svetla až do posledného miesta. Úspešní ani z ďaleka nie sú všetci. Tí druhí ostávajú sklamaní a veľmi nahnevaní.


Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré zodpovedá za systém prihlasovania najprv uviedlo, že za problémy nemohli oni, ale zrejme hackeri a ich útoky.  "Objednávkový systém na očkovanie čelil dnes od 19:45 takmer hodinu pravdepodobne DDOS útoku. Spomalenie systému teda nebolo na strane NCZI," uviedlo v stanovisku NCZI.


Internetové diskusie však zaplnilo množstvo komentárov, v ktorých mnohí spochybňujú možné hackerské útoky. Aj odborníci hovoria o preťažení systému. Rétoriku nakoniec zmenila aj samotná inštitúcia.

"Bola to jedna z možností, ktorá bola okamžite nahlásená na NBÚ, ktorý preveruje spolu s NCZI, či neprišlo aj k takejto forme útoku," konštatuje hovorkyňa NCZI Veronika Bauch.


"Sú tam dve roviny. Jedna je tá technická. Že to neudržalo, tá infraštruktúra to nezvládla. Či tam bol nejaký hackerský útok, alebo nie. To sú špekulácie,"
myslí si Ján Suchal zo Slovensko Digital.


Národné centrum zdravotníckych informácií sa deň po prvom páde systému nevedelo vyjadriť, prečo sa na takýto nápor záujemcov nepripravili a nedokázali zabrániť technickým problémom. Neúspešným očkovacím záujemcom, sa neospravedlnili. Urobil tak až minister zdravotníctva. Pridal k tomu hlavu šéfa Národného centra zdravotníckych informácií Petra Bielika.  "Samozrejme ma to mrzí a ospravedľňujem sa ľuďom, ktorí musia takýmto spôsobom naháňať termíny," vyhlásil Krajčí.

"Prvoradou úlohou nového riaditeľa NCZI bude stabilizovať situáciu a procesy v inštitúcii v prospech verejnosti a jej užívateľského komfortu v tejto vážnej situácii, v ktorej sa Slovensko v súvislosti v boji s pandémiou COVID-19 nachádza. Nový šéf NCZI deklaroval, že je pripravený priniesť expertov na IT technológie s dôrazom na bezpečnosť," informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Róbert Suja vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach. V minulosti bol riaditeľom Sekcie rozvoja podnikateľských aktivít, výskumu, vývoja a riadenia Inštitútu informatiky a štatistiky INFOSTAT. Pôsobil tiež externý poradca štátneho tajomníka ministerstva školstva pre oblasť projektového riadenia implementácie rezortného informačného systému a tiež ako zástupca ministerstva školstva v Bezpečnostnej rade SR vo výbore pre kybernetickú bezpečnosť. 



Náplasťou tiež majú byť postupne uvoľňované ďalšie voľné termíny, ktoré by mali postupne pribúdať pre jednotlivé kraje, rovnako pre seniorov nad 70 rokov. Ani to však podľa odborníkov či opozície neprinesie zmenu. Ktorú by sme podľa nich docielili jedine zmenou prihlasovacej stratégie.  "Môžu sa pripravovať ako koľvek chcú, keď tie termíny za 10 minút zmiznú je úplne jedno, či tá stránka bude rýchla alebo nie," dodal Suchal zo Slovensko Digital.


"To riešenie malo byť úplne iné a úplne jednoduché. Má byť o tom, že sa všetci prihlásite a budete dostávať termíny na očkovania podľa počtu vakcín a veku alebo profésneho zaradenia," podotkol poslanec Richard Raši.

Rezort zdravotníctva aktuálne testuje novú aplikáciu na prihlasovanie. "Bude naozaj pohodlný pre všetkých, ktorí sa chcú prihlásiť," konštatuje rezortná tajomníčka Jana Ježíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy