Skoro jasno
15°
Bratislava
Až polovica cestujúcich zo zahraničia sa nevie prihlásiť do aplikácie e-hranica
Zdielať na

Až polovica cestujúcich zo zahraničia sa nevie prihlásiť do aplikácie e-hranica

BRATISLAVA / Koľko Slovákov dovolenkuje aktuálne v exotike? Koľkí sa pri návrate prihlásia, že tam boli? Alebo koľkým sa to pri snahe prihlásiť sa cez stránku e-hranica podarí? Podľa odborníkov na informačné technológie tá totiž nefunguje tak ako by mala.

Cestujúci na Slovensko majú povinnosť sa na hlasíť do aplikácie e-hranica, no a tu nastáva problém, pretože až 50% z nich to nedokáže.

Upozorňujú na to odborníci na informačné technológie. "Hlavný problém e-hranice je že polovica registrácií systémom NCZI je odmietaná. Ľudia sú tak odkázaní na nefunkčné callcentrum," povedal programátor a IT špecialista Filip Likavčan.


Odborník na IT vraví, že na tento problém viackrát od začiatku roku upozornili aj Národné centrum zdravotníckych informácií. "Navrhovali sme aj riešenia a je ich niekoľko. Jeden z nich je aj oddelenie systému očkovania a systém e-hranica," dodal Likavčak.

"Formulár e-hranica je súčasťou systému Moje e-zdravie, kde sa ľudia okrem prihlásenia sa po návrate spoza hraníc, prihlasujú aj na antigénové testovanie, na PCR testovanie či na očkovanie. V najbližších dňoch Národné centrum zdravotníckych informácií spoločne s Ministerstvom zdravotníctva SR predstaví novú aplikáciu na objednávanie sa na očkovanie, čím sa celý systém odľahčí. Toto sa, samozrejme, bude týkať aj formuláru e-hranica," píše sa v stanovisku NCZI.

Otázkou je či tých 2 000 ľudí, ktorí sa snažia cez e-hranicu snažia prihlásiť, zodpovedá počtu tých, ktorí sa vracajú z dovoleniek alebo k nám prichádzajú z iných krajín. Hovoríme o počte cestujúcich za dva dni a ani ministerstvo zahraničných vecí nevie aký reálny počet Slovákov v zahraničí dovolenkuje.

Najväčší podiel pozitívne testovaných bol od začiatku roku po návrate z krajín kam chodia za prácou alebo v ktorých študujú, takisto z okolitých krajín ako Maďarsko či Ukrajina no a z dovolenkových destinácii, kde dominuje Egypt a Tanzánia.

Podľa ukrajinských lekárov zomrie na koronavírus v susednej Zakarpatskej oblasti v priemere 12 ľudí denne. V rámci celej Ukrajiny pribúdajú každý deň tisícky nových infikovaných. Práve odtiaľ však na Slovensko prichádza najviac cestujúcich. "Od začiatku tohto roka doteraz prišlo na Slovensko vyše 52 tisíc cestujúcich z Ukrajiny," uviedla hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická.

Od polovice septembra doteraz odhalila cudzinecká polícia vyše 150 prípadov porušení karantény. Najviac u Ukrajincov a Srbov. O zatvorení východnej hranice však Slovensko zatiaľ neuvažuje.

"Ministerstvo zahraničných vecí eviduje našich občanov v zahraničí len prostredníctvom dobrovoľnej registrácie cez takzvanú aplikáciu Svetobežka. Tam hovoríme o jednotkách, možno desiatkach pokiaľ ide o jednotlivé destinácie. Je pravdepodobné, že tieto počty sa líšia a môžeme hovoriť o desiatkach či stovkách," priblížil štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus.​


Čo spolu s potvrdením výskytu juhoafrickej mutácie u 7 Slovákov, ktorí si ju priniesli z dovoleniek v Turecku a v Tanzánii, konkrétne zo Zanzibaru nie je dobrá správa. Navyše mnohí dovolenkári taja, že na dovolenke v cudzine boli. "Existujú seriózne úvahy vo vláde, že by sa mohli sprísniť podmienky návratu, obzvlážť z exotických destinácií," dodal Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy