Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensku začali testovať vakcínu Sputnik V. Prvými zaočkovanými sú laboratórne zvieratá
Zdielať na

Na Slovensku začali testovať vakcínu Sputnik V. Prvými zaočkovanými sú laboratórne zvieratá

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY, OKRES SABINOV / V Imune Šarišské Michaľany začali testovať ruskú vakcínu Sputnik V. Ako prvé na Slovensku ju dostali laboratórne zvieratá. Pri týchto testoch sa skúma len základná neškodnosť podanej vakcíny. Účinnosť a ďalšie parametre by museli preukázať iné, časovo aj finančne náročnejšie testy. Predsedníčka správnej rady Európskej liekovej agentúry včera vyzvala členské štáty Únie, aby neschvaľovali núdzové nasadenie ruskej vakcíny. Do budúcna však očkovanie Sputnikom nevylúčila. Stále však chýbajú dáta o doteraz zaočkovaných ľuďoch.

"Sputnik je pod zámkom a v mrazničke čaká na to, aby ministerstvo dalo pokyn, komu ho máme rozviesť," informuje predseda predstavenstva Imuna Pharm, a.s. Juraj Kamarás. Testy ruskej vakcíny v Imune majú preukázať jej neškodnosť. Ako prvé dostali vakcínu malé zvieratá. Je ich sedem a každé dostalo jednu ľudskú dávku. "Vo veľkých vaniciach sa nachádzajú samice morčiat," hovorí výskumný pracovník. 

Aj rutinné testovanie prípravkov pozostáva z viacerých testov

Test na zvieratách je len jeden z nich. Liekopis určuje nielen počet zvierat a druh, ale aj ich váhu. Sputnikom zaočkovali päť myší a dve morčatá. "Každá myš sa pred aplikáciou odváži," hovorí výskumný pracovník. 

"Sú vyšpecifikované presne, aký klinický stav musia mať zvieratá, musia spĺňať prísne kritéria liekopisu," hovorí vedúca oddelenia zabezpečenia kvality Dominika Trošanová. "Nesmie klesnúť na váhe, nesmie uhynúť a nesmie mať prejavy toxicity," hovorí vedúci zvieratníka a výskumný pracovník Miroslav Ryzner. "Imuna robí len skúšky na zvieratách," hovorí Kamarás.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv bol požiadaný o preverení dovezenej šarže

Kontrola zahŕňa až do 15 rôznych skúšok. Táto v Imune je len jedna z nich. Okrem neškodnosti vakcíny má skúmať aj napríklad aj PH, či sterilitu. Keďže štátny ústav nemá laboratórne vybavenie na fyzickú kontrolu dovezených šarží, oslovili aj laboratória v iných krajinách Európskej únie. "Avšak nie všetky laboratória pre lieky vedia testovať vakcíny, preto prišla zamietavá odpoveď. Súčasne štátny ústav plánuje možnosti vykonania čiastkových kontrol na Slovensku, v iných certifikovaných laboratóriách," informuje hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. 

V Imune po ohlásení, že ruská vakcína bude u nich uskladnená, zažívajú nápor aj na telefonické linky od rôznych ľudí, ktorí sa chcú dať očkovať. Všetkým záujemcom odkazujú, že aj napriek tomu, že sú medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, očkovať nebudú ani neplánujú. "Ten záujem je enormný, takže prosíme všetkých, aby nám nevolali," hovorí Kamarás. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy