Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Podľa lekárky z prvej línie je zomieranie iba starých či chorých na Covid-19 mýtus
Zdielať na

Podľa lekárky z prvej línie je zomieranie iba starých či chorých na Covid-19 mýtus

BRATISLAVA / Denne zápasia o životy našich blízkych, známych a priateľov, žiadnu stopercentnú, dokonalú zbraň v boji s Covid-19 ale stále v rukách nemajú. Dnes vám prinášame posledné zábery z červenej zóny na pneumologickej klinike Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove.

"Niekedy dostanete od smrti, niekedy tej smrti ukážete ahoj. To, čo sa deje teraz je za hranicami nášho chápania," povedala lekárka Zuzana Švecová. Nikdy so stopercentnou istotou nevedia, kedy vyhrajú a kedy nie. To, že zomierajú len starí alebo len chorí, je podľa nich mýtus.

"Najmladší pacient, ktorý nám, bohužiaľ, zomrel mal 36 rokov. Sú tu aj zdraví ľudia, napríklad sme prepustili 94-ročnú babičku, dvoch pacientov, ktorí boli morbídne obézni, mali 170 kilogramov a naopak ľudia, ktorí behali polmaratóny a mali dobrý index to nezvládli a zomreli," objasnila stav lekárka Švecová. Používajú aj neinvazívne metódy, používajú vysokoprietokový kyslík. Robia všetky možné kroky, aby sa vyhli umelej pľúcnej ventilácii. V ružinovskej nemocnici je oddelenie v oddelení, kde sa nachádzajú najťažšie stavy pacientov. "Je to vírus, ktorý napáda nielen pľúca, ale aj iné orgány. Napáda cievy, kardiovaskulárny systém, nervové tkanivo," vysvetlil lekár Štefan Laššán. Mnoho pacientov odchádza s následkami. "U niektorých sa rozvinie určite pľúcna fibróza. Predstavte si to ako jazvu po ťažkej popálenine alebo infarkte myokardu. Je teda predpoklad, že minimálne nejakú dobu a u niektorých až dokonca života budú pľúca menej výkonné," konštatoval lekár Laššán. Po roku majú aj oveľa viac informácií o chorobe, s ktorou bojujú. Obrovský strach o pacientov majú aj príbuzní. Zdravotníci ale opisujú, ako volajú aj každú pol hodinu, keď musia byť lekári najmä pri lôžku a prosia rodiny o súčinnosť. "Každú hodinu nám niekedy telefonujú, čo nám strašne komplikuje prácu. My to chápeme, že oni sa boja, ale keď niečo je my im voláme naspäť," vyjadrila sa lekárka Švecová. Lekári získali rutinu v obliekaní a vyzliekaní sa. Práve pri drobnej chybe pri vyzliekaní sa po náročnej smene im hrozí nákaza. Dnes im pred vyzlečením sa pomáha aj dezinfekčná brána. Každý krok pri vyzliekaní už presne poznajú. Hovoria ale, že práve vďaka ochranným oblekom a tomu, že vedia, že pacienti tu Covid majú, sú vlastne bezpeční aj pre okolie. Niektorí zdravotníci z Ružinova sa sem dostali aj ako pacienti. Pre ich kolegov to nebolo po psychickej stránke jednoduché. "Mali sme hospitalizovaných kolegov. Tiež sme mali o nich strach," povedala vrchná sestra Zuzana Varjasiová. Zdravotníkom teraz najviac pomôžeme disciplínou. Lekári, ale aj sami pacienti upozorňujú, že negatívny antigénový test neznamená, že sme naozaj zdraví. "Treba si uvedomiť, že liek, ktorý by zabral nie je. Sú lieky, ktoré majú potenciál pomôcť. Dôležité je aj kedy a akému pacientovi, " uzavrel lekár Laššán. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy