Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muž vraždil pre 20 eur. Za zabitie dôchodkyne dostal 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Muž vraždil pre 20 eur. Za zabitie dôchodkyne dostal 15 rokov za mrežami

TRENČÍN / Vraha 69-ročnej dôchodkyne s definitívnou platnosťou odsúdil Krajský súd v Trenčíne. Ženu našli mŕtvu v dome v obci Dohňany pred takmer piatimi rokmi. Polícia po dlhom vyšetrovaní obvinila jej suseda. Muž mal vraždiť pre 20 eur.

36-ročný Stanislav z Dohnian pri Púchove strávi najbližších 15 rokov za mrežami. Podľa obžaloby mal holými rukami pripraviť o život svoju takmer 70-ročnú susedu. Muž s dovtedy čistým registrom trestov vraždil v júni v roku 2016. „Dôvodom jeho konania bolo, že žena obvinenému odmietla požičať 20 eur s tým, že bude vykrikovať aj vonku, že muž nemá peniaze," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ Trenčín Danka Adámiková. "Došlo k hádke, následne k zápasu a napokon obžalovaný rukami zahrdúsil poškodenú tlakom na prednú stranu hrdla," uviedol Radovan Maras, prokurátor.

Stanislav sa najskôr obhajoval tým, že ženu zavraždiť nechcel, pričom si myslel, že iba odpadla. Neskôr dokonca tvrdil, že po jeho príchode do domu už dôchodkyňa nežila. Prvostupňový súd ho uznal vinným a za obzvlášť závažný zločin vraždy mu naparil 20 rokov natvrdo. Nakoľko Stanislav svoju vinu od začiatku popiera, voči rozsudku podal sťažnosť .O všetkom tak musel rozhodnúť Krajský súd v Trenčíne.

Odvolací senát sa napokon priklonil k názoru, že Stanislav nešiel k susede s úmyslom vraždiť a napadnutý trest mu znížili o päť rokov. "Násilné konanie obžalovaného nesmerovalo k smrti poškodenej, ale smerovalo k tomu, aby táto prestala kričať," vyjadril sa člen odvolacieho senátu, Krajský súd Trenčín. "Obžalovaný Stanislav sa pri nezmenenom výroku o vine v rozsudku súdu prvého stupňa odsudzuje k trestu odňatia slobody vo výmere 15 rokov do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia," uviedla sudkyňa Krajského súdu v Trenčíne. "Krajsky súd aplikoval ustanovenie o mimoriadnom znížení trestu odňatia slobody. Nie celkom sa s tým stotožňujem, na druhej strane tento rozsudok súdu je právoplatný a treba ho rešpektovať," dodal Maras.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy