Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nové druhy testovania. PCR testy inak a príjemnejšie. Antigénové tyčinky nemusia ísť tak hlboko
Zdielať na

Nové druhy testovania. PCR testy inak a príjemnejšie. Antigénové tyčinky nemusia ísť tak hlboko

BRATISLAVA / Príjemnejšie PCR a antigénové testy na COVID-19 odo dnes na Slovensku ponúka sieť zdravotníckych zariadení. Ministerstvo zdravotníctva komfortnejšie testy zatiaľ iba analyzuje a vyhodnocuje ich zavedenie.

Prvé odberové miesta začali ponúkať nový typ testu. Namiesto výteru z nosohltana a ústnej dutiny si stačí poriadne odpľuť. "Dáte tam svoje sliny, skúmavku zatvoríte a tá skúmavka ide do laboratória a vyhodnocovaná je v laboratórnom prístroji," vysvetlil Miroslav Jaška, riaditeľ nemocnice Agel. 

"Podľa mňa to dá úplne každý, také množstvo slín nazbiera," vyjadrila sa jedna z respondentiek, ktorá si nový typ testovania vyskúšala. Nová metóda odberu vzorky zo slín je uznaná klinicky. Štúdie dokonca preukázali vyššiu citlivosť ako u klasického nepríjemného výteru z nosohltana a hrdla. "Nový druh PCR testu povie aj to, či je človek pozitívny na britskú, juhoafrickú a brazílsku mutáciu," uviedla hovorkyňa nemocnice, Martina Pavlíková. Dôležité je dodržanie postupu. V príprave ide o 10 minút pred testovaním. "Ani jesť, ani fajčiť, ani piť nič nemôžu 10 minút predtým," povedala Andrea Buzás. zdravotná sestra z nemocnice v Komárne. Novinkou je aj antigénový test z nosa, ktorý sa robí s tenšou odberovou tyčinkou s kratšími štetinkami. Výsledok je aj v tomto prípade do 15 minút. Oba testy sa zatiaľ robia len na komerčnej báze. "Vošlo sa iba asi do 2 cm do nosa, takže to mierne pošteklilo," opísala priebeh testovaná novým antigénom. "Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti analyzuje formy testovania, ktoré sú pre ľudí komfortnejšie a vyhodnocuje ich zavedenie do praxe," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy