Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poliaci držia miesta v nemocnici, Slováci zatiaľ o hospitalizáciu tam nemajú záujem
Zdielať na

Poliaci držia miesta v nemocnici, Slováci zatiaľ o hospitalizáciu tam nemajú záujem

POPRAD / Slovenské nemocnice sú absolútne preťažené a k dispozícii máme posledné voľné pľúcne ventilátory. Už niekoľko dní je pritom aktuálna ponuka poľskej vlády. Ide o 200 lôžok v nemocniciach neďaleko hraníc - medzi nimi sú aj postele na JIS-kách. Zatiaľ sme tam však previezli len dvoch pacientov.

V nemocnici v Novom Targu poľskí lekári už niekoľko dní očakávajú príjazd pacientov zo Slovenska, zatiaľ žiadni nedorazili. "Aktuálne máme 18 voľných covidových lôžok, šesť z nich blokujeme pre pacientov zo Slovenska. Zatiaľ ale žiadnych nepriviezli," uviedol riaditeľ nemocnice JP2 v Novom Targu, Marek Wierzba.

"Poľsko nám ponúklo niekoľko miest, v nemocniciach v Gorliciach a v Novom Targu, a túto pomoc v prípade, ak bude potrebná, využijeme," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Poliaci majú pritom lôžka vyčlenené špeciálne pre slovenských pacientov. "Ak by to bolo nutné - časť poľských pacientov prevezieme do iných nemocníc. Tých minimálne 6 lôžok Slovákom garantujeme," dodal Wierzba. 

Na presun pacienta na liečenie do Poľska je potrebný jeho súhlas. Zatiaľ prijala nemocnica v Gorlliciach dvoch Slovákov, ostatní podľa informácií TV JOJ váhajú. "My sme už začali ponúkať práve v prihraničných oblastiach s Poľskom slovenským pacientom presun do Poľských nemocníc. Nie je veľký záujem by som povedal, tá situácia na severe nie je ešte úplne kritická," uviedol v utorok na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Hlavné obavy z prevozu do zahraničia spočívajú zrejme v tom, že pacienti sa boja hroziacej smrti. V prípade ak by zomreli v Nowom Targu, ich pozostalí by mohli mať problém s prevozom tela späť do vlasti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy