Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jarné prázdniny začali. V niektorých mestách spustili jarnú školu a žiaci namiesto prázdnin sedia v laviciach
Zdielať na

Jarné prázdniny začali. V niektorých mestách spustili jarnú školu a žiaci namiesto prázdnin sedia v laviciach

PREŠOV / V Prešovskom kraji majú tento týždeň jarné prázdniny. Nie všetci žiaci a študenti ale oddychujú. Do lavíc si sadli študenti dvoch stredných škôl a otvorili sa aj niektoré škôlky. Z celkového počtu žiakov základných a stredných škôl na Slovensku sa aktuálne prezenčne učí asi len 20 percent.

Školy v Medzilaborciach boli zatvorené od 19. decembra. Kým inde sú teraz jarné prázdniny, tu sa paradoxne škôlky otvorili. "Kto chcel, dal. Niektorí rodičia ešte mali obavu, nechali deti doma cez prázdniny, ktorí už nemohli vydržať, tak dali," konštatovala riaditeľka Danka Hermanová z MŠ Duchnovičova v Medzilaborciach. 

Samospráva ešte minulý týždeň urobila medzi rodičmi prieskum. Návrh nahradiť jarné prázdniny jarnou školou ale prešiel iba pri škôlkach. Za otvorenie základných škôl záujem zo strany rodičov nebol. "Pravdepodobne sa obávali ešte tej pandemickej situácie," uviedla Vladimíra Begenyová, vedúca odboru organizačného MsÚ, Medzilaborce. Jarné školy sa otvorili aj v iných mestách Prešovského kraja. Do lavíc zasadli študenti Strednej odbornej školy technickej v Starej Ľubovni a tiež Strednej odbornej školy hotelovej v Hornom Smokovci. Podľa údajov Ministerstva školstva z celkového počtu 700 tisíc žiakov základných a stredných škôl má aktuálne prezenčnú výučbu asi 130 tisíc. Vedenie mesta plánuje, že po ukončení jarnej školy bude vyučovací proces plynulo pokračovať naďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy