Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kurzarbeit bude fungovať aj po súčasnej kríze. O pridelení prostriedkov bude rozhodovať komisia
Zdielať na

Kurzarbeit bude fungovať aj po súčasnej kríze. O pridelení prostriedkov bude rozhodovať komisia

SLOVENSKO / Po polročných naťahovačkách sa opäť stretla tripartita, ktorá sa venovala najmä podpore udržania pracovných miest. Takzvaný kurzarbeit bude fungovať aj po odznení súčasnej krízy a o pridelení prostriedkov pre zamestnávateľov bude rozhodovať sedemčlenná komisia.

Podpora v čase skrátenej práce bude mať na Slovensku od budúceho roka trvalý charakter. Minister Krajniak potvrdil, že na prvé dva roky vyčlenia na kruzarbeit 20 miliónov eur. V prípade prečerpania tejto sumy však môže komisia požiadať vládu o navýšenie týchto peňazí.

Do tejto schémy by mali spadať len zamestnávatelia a zamestnanci, samostatne zárobkové činné osoby budú môcť čerpať inú formu pomoci. “Vždy je lepšie, keď dokážeme udržať existujúce pracovné miesto, je to lacnejšie a lepšie, ako keď musíme vytvárať nové pracovné miesta pre tých ľudí, ktorí sú už v evidencii nezamestnaných," hovorí minister práce Milan Krajniak

Kurzarbeit by mal aj v budúcnosti pomáhať zamestnávateľom a zamestnancom prekonať krízové časy podobne, ako je to teraz pri projekte Prvá pomoc. Týka sa to dočasného prerušenia podnikania na základe externých vplyvov, ktoré sa negatívne podpísali na ich činnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy