Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky parlament chce prísnejšie posudzovať odpadové hospodárstvo
Zdielať na

Európsky parlament chce prísnejšie posudzovať odpadové hospodárstvo

EÚ/SLOVENSKO / Cieľom je, aby to, čo odhodíme do koša, neskončilo na skládke, ale ako súčasť iného bezpečného produktu, ktorý sa vráti medzi ľudí. Na túto, takzvanú cirkulárnu ekonomiku, by mali postupne prejsť všetky členské štáty Európskej únie.

Prvú fázu triedenia odpadu máme už za sebou. Európsky parlament teraz chce, aby sme lepšie využívali to, čo do koša vhodíme. “Žijeme v spoločnosti, ktorá použije vec a vyhodí. A nie je to len o tom, že tvoríme obrovské množstvá odpadu. Je to aj o tom, že takpovediac vycuciavame zdroje tejto planéty,” hovorí europoslanec Martin Hojsík (PS,RE).

Brusel preto do popredia čoraz viac tlačí zavedenie takzvanej cirkulárnej, alebo obehovej ekonomiky. To znamená, že všetko budeme takpovediac znovu používať. “Je to ekonomika, ktorá by bola schopná zabezpečiť všetky naše potreby, no minimalizovala by odpad, ktorý pri tom vzniká. Kde potenciálny odpad sa stáva produktom na výrobu niečoho iného,” hovorí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU, EPP).

Starý princíp, že niečo vyťažíme, spracujeme, využijeme a vyhodíme by sa mal, čo najskôr skončiť. Skládky a spaľovne by mali nahradiť recyklačné centrá a už pri vytváraní produktov sa musí rozmýšľať o možnostiach ich ďalšieho využitia po tom, čo doslúžia. “Rezolúciou Európskeho parlamentu sa snažíme vyzvať firmy, aby výrobky, ktoré vyrábajú boli dlhotrvajúce, a tak sa samozrejme aj chráni ekológia a chráni sa životné prostredie,” hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). 

Ide o postupné kroky prechodu na cirkulárnu ekonomiku, ktorú by sme mali zavŕšiť do roku 2030. Jedným z krokov je napríklad zavedenie rovnakých koncoviek do všetkých elektronických zariadení ako sú napríklad mobily či tablety. “Predstavme si, že budeme mať rovnakú koncovku a že nebudeme potrebovať mnohé káble, ktoré teraz sa všade povaľujú a nakoniec ich len vyhodíme do odpadu,” hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy