Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aká kvalitná je ruská vakcína Sputnik V? Pýtali sme sa odborníkov
Zdielať na

Aká kvalitná je ruská vakcína Sputnik V? Pýtali sme sa odborníkov

SLOVENSKO / Vo víre geopolitických debát koalície a opozície sa stráca základná otázka, aká kvalitná je vlastne ruská vakcinačná družica Sputnik. Pochybnosti vyvoláva najmä fakt, že Rusi stále nepožiadali Európsku liekovú agentúru o jej schválenie. Pýtali sme sa preto odborníkov, aký je ich pohľad na Sputnik.

​Lekár a člen Ústredného krízového štábu Peter Visolajský, nie je presvedčený, či Rusi majú vôbec možnosť nám dodať toľko vakcín, ako sľubuje premiér. "Napriek súčasnej situácii, akú na Slovensku máme si nemôžeme dovoliť experimentovať na ľuďoch so žiadnou vakcínou, ktorá neprešla riadnym schvaľovacím procesom jej účinnosti a bezpečnosti. Takéto experimentovanie by mohlo viesť k strate dôvery ľudí k vakcínam a očkovaniu, a tým by sme stratili rozhodujúci nástroj v boji s pandémiou," hovorí Visolajský. 

Popredný virológ Boris Klempa pre televíziu JOJ vysvetlil princíp, na ktorom podľa neho podobne, ako AstraZeneca funguje ruský Sputnik. "Geneticky modifikovaným adenovírusom je vlastne vnášaná do tela, do buniek, genetická informácia pre tvorbu toho výčlenkového proteínu, takže tento proteín vytvárajú naše samotné bunky, a tým pádom sa javia ako keby boli infikované. A imunitný systém tým pádom na ne reaguje a vlastne si ako kebynatrénoval ten systém a reakciu keby prišla ozajstná infekcia." Uviedol s tým, že nechce ako odborník komentovať, prečo sa Rusi svoj vedecký triumf nesnažia nechať prejsť kontrolou a oficiálne zaregistrovať. Minister zdravotníctva napriek tomu Sputnik do tela odporúča. "Bola by tu možnosť pre ľudí, ktorí majú záujem sa nechať zaočkovať vakcínou. Ja mám odporúčania odborníkov," hovorí Marek krajčí. 

"Každá ďalšia registrovaná vakcína na trhu by bola pomoc," hovorí Klempa. "Mohli by sme ich kúpiť do skladov a nechať si ich načas, kedy bude táto vakcína schválená Európskou liekovou agentúrou, že by sme mohli hneď začať očkovať. Dovtedy by bolo možné očkovanie bez previerok skúšobných len pre záujemcov, ktorí by si ju vyslovene priali a museli by podpísať, že si uvedomujú všetky riziká. Myslím, že by záujemcov bolo menej, ako sa o tom rozpráva," hovorí Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy