Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Mladíci vraždili, aby zistili, aký je to pocit. Rodičia zavraždeného Jozefa žiadajú najprísnejší trest
Zdielať na

Mladíci vraždili, aby zistili, aký je to pocit. Rodičia zavraždeného Jozefa žiadajú najprísnejší trest

TURIEC / Rozprávali sme sa s rodičmi 47-ročného Jozefa, ktorého mali v martinskom kryte civilnej ochrany brutálne zavraždiť dvaja martinčania a to len preto, aby zistili, aké to je, zabiť človeka. Mladíci, ktorí sú z úkladnej vraždy obvinení sú už vo vyšetrovacej väzbe. Voči rozhodnutiu však podali sťažnosť.

​Obeťou brutálnej vraždy bol 47-ročný Jozef pochádzajúci z Dubového. V poslednom období žil so svojimi rodičmi. Jozefov 78-ročný otec Vladimír stále spomína na deň, kedy svojho syna videl naposledy. "Devätnásteho januára," hovorí Jozefov otec Vladimír.

Snažil sa zistiť, kde sa jeho syn nachádza, no keďže zvykol z domu odísť aj na dlhší čas políciu nekontaktovali. Mária každý deň stála pri bránke a čakala, že jej jediný syn vystúpi z autobusu. Jozefovi rodičia sa o tom, že im zavraždili syna, dozvedeli až krátko pred pohrebom. "Jeho dcéra nám zavolala, že je mŕtvy a inšie nič," hovorí jeho matka Mária. "Ja som decko na to nechoval, aby ho takto skaličili, najprísnejší trest, najprísnejší trest," hovorí Vladimír. 

Jozefa si vyhliadla trojica mladíkov na čerpacej stanici

Spoločne odišli do starého krytu, kde mu jeden z obvinených oznámil, že zomrie. Chlapci mali vraždiť z nepochopiteľného dôvodu, vraj chceli vedieť, aký je to pocit zabiť človeka. Jozefa jeden z nich najskôr brutálne dobil, keď už bezvládne ležal na zemi pridal sa aj druhý obvinený. "Mal zobrať sklenenú črepinu s tým, že si chce byť na sto percent istý, že je poškodený mŕtvy. Ňou mu mal zarezať do oblasti krku a podať ju druhému obvinenému. Ten mal povedať, že chce vidieť mozog a poškodenému mal zarezať do viacerých častí hlavy," informuje hovorca prezídia PZ Michal Slivka. 

"Keď ešte žije a niekto mu takto robí, ja si to neviem uvedomiť, to strašné, strašné to bolo, len trpel," hovorí Mária. "Keď chceli ešte aj mozog vidieť," hovorí Vladimír. 

Malým mestom táto brutálna vražda otriasla

"V prvom momente som si myslel, že je to hoax, pripravovať vraždu človeka, takéto niečo bezdôvodne plánovať je šok, ale myslím si, že je to asi aj dôsledok výchovy," hovorí primátor Martina Ján Danko. 

V Martine je viacero starých krytov civilnej ochrany, tie, čo nie sú v správe mesta, sú často terčom asociálov a sú v katastrofálnom stave. Mesto má v správe štyri takéto kryty. "Všetky naše kryty sú uzamknuté a sú zabezpečené," hovorí Danko. 

Z úkladnej vraždy polícia obvinila dvoch mladých martinčanov

Obaja sú už za mrežami. Kým Jozefa 12. februára pochovali na miestnom cintoríne, obvinení mladíci si podali voči rozhodnutiu o väzbe sťažnosť. "Doživotie si zaslúžia," hovorí Vladimír. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy