Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žilinka zistil pochybenia v prípade dopravnej nehody, pri ktorej zomrela mladá študentka Linh
Zdielať na

Žilinka zistil pochybenia v prípade dopravnej nehody, pri ktorej zomrela mladá študentka Linh

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka zistil vážne pochybenia pri prvotných úkonoch dokumentovania dopravnej nehody, pri ktorej na Tomášikovej ulici v Bratislave 21. septembra 2020 zomrela mladá študentka Linh. Po preskúmaní trestného konania vo veci dopravnej nehody zistil aj neprimeranú dĺžku znaleckého dokazovania, ako aj pasivitu pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti zo strany prokurátora. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Žilinka preto uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave povinnosť prijať opatrenia na odstránenie prieťahov v trestnom konaní, vykonávanie aktívneho dozoru prokurátora, ako aj vyvodenie disciplinárnych dôsledkov z porušenia povinností konajúceho prokurátora. Generálna prokuratúra bude trestnú vec naďalej sledovať.

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík vo svojom stanovisku na vyhlásenie Žilinku reagoval, že kontrolu spisu dal urobiť ešte v októbri minulého roku. "Zaver kontroly bol, že došlo k pochybeniam. Druhú kontrolu som nariadil začiatkom tohto roku. Podľa jej záverov už bude nasledovať vyvodenie zodpovednosti nielen vyšetrovateľa, ale aj jeho nadriadeného, pretože si pravdepodobne neplnil ani jeden, ani druhý svoje povinnosti,“ uviedol. Stanovisko poskytol hovorca PZ Michal Slivka.

Vodičku neobvinili a nezadržali jej vodičský preukaz

V prípade figuruje niekoľko nejasností a nezrovnalostí. Okrem iného verejnosť pobúrila informácia, že vodička bývalá misska a módna návrhárka má mať do dnešného dňa k dispozícii vodičský preukaz a nebola ešte obvinená.

Na pochybnosti v trestnom konaní upozornil aj generálny prokurátor. Podľa neho malo ísť o neprimeranú dĺžku znaleckého dokazovania, ako aj pasivitu pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti zo strany prokurátora. "Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka po preskúmaní trestného konania vo veci dopravnej nehody, zistil vážne pochybenia pri prvotných úkonoch dokumentovania dopravnej nehody. Uložil preto krajskému prokurátorovi v Bratislave prijať opatrenia na odstránenie prieťahov v konaní," informuje hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. 

Na základe týchto zistení nariadil generálny prokurátor vykonávanie aktívneho dozoru prokurátora, ako aj vyvodenie disciplinárnych dôsledkov z porušenia povinností konajúceho prokurátora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy