Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Veľký prehľad nových pravidiel pri testovaní alebo kontakte s pozitívnou osobou
Zdielať na

Veľký prehľad nových pravidiel pri testovaní alebo kontakte s pozitívnou osobou

BRATISLAVA / S novozavedeným Covid automatom prichádzajú aj nové pravidlá. Zmeny sú pri kontakte s pozitívnym, ale pozor aj na počet dní v karanténe. Nový manuál zverejnilo ministerstvo zdravotníctva.

 So zhoršujúcou situáciou je Slovensko podľa Covid automatu v čiernej zóne. Pre vyššiu ochranu seba a ľudí v okolí je dôležité dodržiavať opatrenia. 

Po kontakte s pozitívnym:

Nie je nutné sa hneď testovať, ale izolovať.  V prípade, ak ste boli v úzkom kontakte s človekom, ktorý je pozitívny na ochorenie COVID-19, v preventívnej domácej izolácii by ste mali byť 14 dní. Lehota sa počíta od posledného kontaktu s pozitívnym.

Ako kontakt s pozitívnym sa počíta:

  • osoby, s ktorými ste alebo boli v jednej domácnosti, na pracovisku, 
  • osoba, s ktorou ste boli tvárou v tvár (na vzdialenosť menšiu než meter), v blízkosti ktorej ste kašlali a kýchali, alebo s ktorou ste mali fyzický kontakt,
  • osoby, s ktorými ste strávili viac než 15 minút vo vzdialenosti menej ako dva metre,
  • osoby, ktoré s vami cestovali v aute, alebo sedeli vo vzdialenosti do dvoch sedadiel v inom dopravnom prostriedku.

Na test po kontakte s pozitívnym až na 8.deň 

Na PCR test by ste mali ísť najskôr na 8. deň. Ide o zmenu. Doteraz sa odporúčalo testovanie na 5. deň. Až vtedy zistíte relevantný výsledok, či ste sa od infikovaného nakazili. Prihlásiť sa na RT-PCR test je možné online tu: https://korona.gov.sk/poziadat-o-vysetrenie-na-covid-19/

Ak máte výsledok negatívny, aj napriek tomu musíte z preventívnych dôvodov dokončiť dvojtýždňovú domácu izoláciu.

 Návrat zo zahraničia

 Po návrate zo zahraničia najskôr vyplníte formulár e-hranica a zaregistrujete sa tu: http://korona.gov.sk/ehranica.

  • Ak sa vrátite z rizikových krajín, treba absolvovať 14 dní v karanténe. Otestovať sa môžete PCR testom až na 8.deň. Ak bude výsledok negatívny, domáca izolácia sa končí.
  •  Ak sú deti mladšie ako 10 rokov, izolácia im skončí s ostatnými členmi spoločnej domácnosti. Po príchode zo zahraničia aj jednej osoby, sú v domácej izolácii všetci členovia domácnosti. 
  • Ak nemáte príznaky a nedáte sa testovať na 8.deň, karanténa končí taktiež po štrnástich dňoch.
  • Ak sa vrátite z niektorej z krajín EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska a Švajčiarska a nepreukážete sa negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín, musíte ísť do domácej izolácie. Platia tu rovnaké pravidlá o 14-dňovej izolácii a teste na 8. deň.
  • Ak sa vrátite z Česka či Rakúska nemusíte ísť do domácej izolácie, ak máte negatívny aspoň antigénový test nie starší ako 72 hodín. V tomto prípade sa tiež nemusíte registrovať cez formulár e-hranica

S pozitívnym výsledkom na ochorenie Covid-19 

  • Nemôžete ísť medzi ďalších ľudí a šíriť vírus, ani na nákup. V takomto prípade treba využiť online nákup a donášku pred dvere, prípadne požiadať susedov o nákup a položenie tašiek s nákupom pred dvere (pomoc s nákupom ponúkajú niektoré samosprávy, Slovenský červený kríž alebo charitatívne organizácie)
  • Ak nemáte žiadnu inú možnosť, posledný krok, ktorý ale neodporúčame, je návšteva najbližších potravín s respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu s dodržaním všetkých hygienických opatrení ako dezinfekcia rúk pred odchodom z domu a pri vstupe do obchodu a dodržiavanie odstupu od ostatných ľudí.

Testovanie a pretestovanie

 Od 1. februára platí, že je hradený RT-PCR test zo zdravotného poistenia dvakrát do mesiaca. V prípade potreby vyššej frekvencie testovania v jednom mesiaci je možné otestovať sa v neobmedzenom počte antigénovým testom.

 Cesta v MHD

 Bez ohľadu na farby okresov je vhodné, ak využívate cestovanie v MHD, aj odporúčané testovať sa raz za 7 dní.

Cestovanie do Rakúska od 10. februára

  • Online registrácia
  • Povinná 10-dňová karanténa, najskôr po 5 dňoch je dovolené ukončiť karanténu vykonaním testu s negatívnym výsledkom
  • Povinnosť predložiť pri vstupe negatívny test na Covid-19 (PCR alebo antigén). Ak ho občan nemá, môže sa nechať do 24 hodín od príchodu otestovať v Rakúsku (na vlastné náklady, čo platí aj pre pendlerov).
  • Výnimky: ľudia, ktorí Rakúskom iba prechádzajú (tranzit, prejazd krajinou), ako aj tí, ktorí mieria na letisko (v tomto prípade využite formulár https://naletisko.mzv.sk osoby, ktoré do Rakúska musia vycestovať z nevyhnutného/mimoriadneho dôvodu (napr. neodkladné rodinné záležitosti, pohreb a pod.)

Pendleri do Rakúska:

  • majú výnimku z povinnej karantény
  • musia pri vstupe preukázať negatívny test (PCR alebo antigén) nie starším ako 7 dní.
  • povinnú online registráciu cez e-formulár musia vykonávať rovnako najmenej 1x za týždeň (teda spolu s novým testom).
Uznávajú sa aj AG a PCR testy urobené na Slovensku. Je však potrebné, aby ste si so sebou priniesli vytlačené špeciálne tlačivo (v anglickom alebo nemeckom jazyku), ktoré určila rakúska strana a nechali si ho potvrdiť po absolvovaní testu. Stiahnuť si ich môžete na tomto odkaze: https://www.mzv.sk/.../covid19/obmedzenia-na-hraniciach...

 Slovensko je v súčasnosti v čiernej zóne Covid automatu.

Ministerstvo zdravotníctva SR

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy