Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bude vakcíny vyrábať Slovensko?
Zdielať na

Bude vakcíny vyrábať Slovensko?

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva chce vyrábať vakcíny proti COVIDU aj na Slovensku. Minister Marek Krajčí už o svojom zámere hovoril s prezidentku Zuzanou Čaputovou. Prezidentka sľúbila, že v najbližších dňoch osloví medzinárodné kontakty, aby výroba vakcíny na Slovensku bola realitou. Podľa prezidentky máme na Slovensku nielen expertov, ale aj výrobné zariadenia.

"Pani prezidentka je za, aby výroba vakcíny bola pre Slovensko strategickým cieľom. Vieme, že ministerstvo zdravotníctva už podniklo prvé kroky," informoval hovorca prezidentky Strižinec. Podľa prezidentky expertov na to máme.

"Prezidentka je presvedčená, že máme na to expertov aj výrobné zariadenia. V najbližších dňoch chce osloviť európske kontakty, aby sama zistila aké sú možnosti," doplnil stanovisko prezidentky hovorca. Kým prezidentka poskytla viac informácii, ministerstvo zdravotníctva je zdržanlivejšie. "Áno, je to reálne, ale v štádiu analýz. Chceme, aby sa vakcíny vyrábali aj na Slovensku, ale prioritne to počká, pracujeme na tom," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Prezidentka naznačila, že výrobné zariadenia máme, ktoré by sa za predpokladu modernizácie mohli uchádzať o licenciu na výrobu vakcín. Snažili sme sa preto zistiť viac. "Povolenie na výrobu vakcín má jedna spoločnosť. Keďže ale dlhodobo nevyrába vakcíny, nie je držiteľom certifikátu správnej výrobnej praxe, ktorý by ju oprávňovalo k rutinnej výrobe konkrétnej vakcíny. Na to by potrebovala vykonať validáciu niektorej vakcíny a vykonať inšpekciu zo strany Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv," vysvetlila hovorkyňa ŠUKL Magdaléna Jurkemíková. Hovoríme o areáli na výrobu vakcín na pandemickú chrípku v Šarišských Michaľanoch. "Treba povedať, že Biomedicínske centrum SAV prevádzkuje v Šarišských Michaľanoch Biotechnologické Laboratóriá SAV, ktoré svojou rozlohou, technologickou dispozíciou, zameraním a po určitom technologickom dovybavení majú potenciál na produkciu vakcín na báze moderných technológii," potvrdil Juraj Kopáček, vedecký riaditeľ z Virologický ústavu, Biomedicínske centrum SAV. Rovnako je ešte postavená no nefunkčná fabrika na výrobu vakcín v Malackách.

Otázne je či by niekto zo súčasných výrobcov vakcín prejavil záujem o udelenie licencie aj Slovensku. "Naša spoločnosť rada prispeje už k pokračujúcemu dialógu s vládami jednotlivých krajín. To považujeme za súčasť reakcie našej spoločnosti a priemyslu vôbec na túto pandémiu," reagoval Miroslav Lednár zo spoločnosti Pfizer. Jeden z vedcov, ktorý sám vyvíja vakcínu proti COVIDU 19 je pri zámere vyrábať vakcíny u nás doma veľmi skeptický. "V našich podmienkach, kde je veda dlhodobo poddimenzovaná a dlhodobo v nezáujme to ľahké nebude. Nie je to ako výroba áut, že spravíte halu, stroje a vyrábate. Získať licencie to je veľmi veľmi náročný a zdĺhavý proces a my čas nemáme," konštatoval Norbert Žilka, riaditeľ Neuroimunologického ústavu SAV. O čosi perspektívnejšie výrobu vakcín na Slovensku  vidí riaditeľ virologického ústavu slovenskej akadémie vied Juraj Kopáček: "na začiatku si treba položiť otázku aká bola perspektíva výroby moderných áut na Slovensku v roku 1990? Dnes je Slovensko svetovou veľmocou vo výrobe áut. Tak skúsme ísť touto cestou aj v sektore farmaceutického priemyslu a vo výrobe vakcín. Ak dnes začneme, za pár rokov sa už nebudeme baviť, či má výroba vakcín, alebo iných moderných farmaceutických látok s vysokou pridanou hodnotou zmysel."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy