Oheň pod lupou: Stačí minúta nepozornosti. Čo robiť, keď olej vzbĺkne?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Predvianočný zhon a prípravy v kuchyni môžu byť rizikové. Stačí chvíľa nepozornosti a z varenia sa stane nebezpečná situácia. Vedeli ste, že každoročne vznikne pri varení viac ako dvesto požiarov? Ako im predísť a čo robiť, keď už oheň vzbĺkne?
Podľa štatistík sa vlani pri požiaroch spôsobených varením zranilo 27 ľudí a desiati prišli o život. Dôvod? Najčastejšie nepozornosť. Expert PTEÚ MV SR, Slavomír Rekšák, upozorňuje: "Ľudia nechajú spotrebiče bez dozoru. Na chvíľku si odbehnú mysliac si, že za chvíľu sú naspäť a keď sa vrátia, dôjde už k vznieteniu."
Čo je teda kľúčové?
- Nikdy nenechávajte stravu počas prípravy bez dozoru. Tekutiny sa odparia, jedlo sa zuhoľnatie a vzbĺkne.
- Pozor na mastnotu. "Potom dôjde k zapáleniu nejakých horľavých materiálov. Vo väčšine to býva digestor, kde sú nejaké filtre zanesené mastnotami," vysvetľuje Rekšák. Mastnota horenie podporuje, takže sa oheň rýchlo rozšíri.
Kedy už je zle?
Špeciálnou kapitolou sú požiare spôsobené olejom. Ak varíte na príliš vysokom plameni alebo teplote, olej sa môže prepáliť. "To už zistíme tým, že z oleja sa začne vyparovať čierny dym," hovorí Slavomír Rekšák. "Vtedy by každý mal odstaviť sporák, nechať to vychladnúť, zlikvidovať olej a dať si nový. Ak dôjde k dymeniu, tak už je len možno 10-20 stupňov k tomu, aby sa ten olej vznietil."
Ak sa olej predsa len vznieti, rozhodne ho nehaste vodou. "Pretože z litra vody vznikne okolo 1700 litrov pary a so stretom s tým horúcim olejom, ktorý má cca 200 stupňov dôjde k okamžitému vystreknutiu oleja do okolia," varuje expert.
Oheň potrebuje kyslík. Zabráňte mu v prístupe. "Namočiť si nejakú handru alebo utierku a prekryť to na chvíľočku, alebo hocijaká časť odevu, len ho treba namočiť, aby bol vlhký." Ideálne je handru pred použitím vyžmýkať. Môžete použiť aj pokrievku alebo dokonca hlinu z kvetináča.
Ak sa v panvici alebo hrnci nenachádza olej, môžete použiť aj vodu, ale veľmi opatrne. "Dôjde k rýchlemu odpareniu a môže spôsobiť obareniny. Najlepšie to je vždy len prekryť alebo opatrne doliať vody postupne a nie nárazovo," radí Rekšák.
Päť zásad, ktoré vám môžu zachrániť kuchyňu (a možno aj život)
- Nikdy nenechávajte stravu počas prípravy bez dozoru.
- Nevarte na priveľmi vysokom plameni či pri príliš vysokej teplote.
- Horiaci olej nehaste vodou!
- Na prekrytie použite vlhkú handru alebo pokrievku.
- Spotrebiče udržiavajte v dobrom technickom stave.
Ak sa požiar vymkne spod kontroly, neváhajte a volajte hasičov. Chcete sa dozvedieť viac o požiarnej bezpečnosti? Pošlite svoje otázky na [email protected].