Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smart karanténa by mala byť realitou od pondelka. Zneužívania dát sa Slováci báť nemusia
Zdielať na

Smart karanténa by mala byť realitou od pondelka. Zneužívania dát sa Slováci báť nemusia

BRATISLAVA / Povinná štátna karanténa pre každého Slováka, ktorý sa chystá vrátiť domov zo zahraničia je dôvodom, prečo mnohí z nich cestu domov doteraz odďaľovali. Dlhšie sľubovaná, takzvaná smart alebo inteligentá domáca karanténa by však už od budúceho týždňa mohla byť realitou. Používaním špeciálnej aplikácie a dodržiavaním pravidiel by sa tak navrátilci mohli 14 dní izolovať doma.

Strach z toho, že sa človek po návrate na Slovensko v rámci povinnej štátnej karantény nakazí, bránil mnohým Slovákom v návrate domov. "A oni idú vlastne z karantény do karantény, a to do takej, kde budú zmiešaní aj s ostatnými ľuďmi, ktorí cestujú, a pre nich je to riziko nákazy ešte väčšie," vyjadrila sa zástupkyňa rakúskych opatrovateliek Bibiana Kudziová. 

Od budúceho týždňa sa situácia zásadne mení. "Štátne karantény naozaj boli preplnené a preto tím expertov už týždne pracoval na smart riešení," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. "My sme hlavne chceli, aby všetko bolo po právnej a softwarovej stránke bezpečné," vyhlásil premiér Igor Matovič. 

Vláda vo štvrtok schválila návrh ministra Krajčího o takzvanej inteligentnej domácej karanténe. Návrh podvečer putoval aj do Národnej rady.

Fungovanie smart karantény

"Pokiaľ by prešiel a bol uvedený v zbierke, v pondelok by mohla byť legislatíva platná a mohlo by sa začať s aplikáciou tohto riešenia. V prípade, že sa repatriant dobrovoľne rozhodne, že by chcel karanténu absolvovať v domácom prostredí, na hraniciach si bude môcť do svojho mobilu nainštalovať aplikáciu, na základe ktorej bude môcť byť monitorovaný, či naozaj túto karanténu dodržiava," vyvstelil fungovanie Krajčí. 

Vtedy by sa mala začať aj testovacia verzia aplikácie, no detaily o tom, ako to bude fungovať, čo všetko sa bude merať, by sme sa mali dozvedieť až v pondelok. "V pondelok by sme zorganizovali veľkú tlačovú besedu, kde by aj premiér a odborníci informovali verejnosť," dodal minister zdravotníctva. 

Sledovania cez mobily sa vraj báť nemusíme. "Citlivé údaje sa budú ukladať iba v mobilnom zariadení, nebudú poskytované ďalej, nejde o sledovanie ľudí, regionálny hygienik dostane informácie len v prípade, že bude porušená karanténa," ozrejmil na záver minister Krajčí. 

"Policajný zbor bude zabezpečovať takisto, že budú vykonávať kontrolu v prípade, že niekto domácu karanténu poruší," informoval minister vnútra Roman Mikulec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy