Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štátne hmotné rezervy majú nového šéfa, ktorý v minulosti upozorňoval na nástenkový tender
Zdielať na

Štátne hmotné rezervy majú nového šéfa, ktorý v minulosti upozorňoval na nástenkový tender

Archívna reportáž

Kajetán Kičura ostáva vo väzbe

BRATISLAVA / Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) bude mať nové vedenie. Predsedom úradu sa od piatku stane Ján Rudolf. Na návrh vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka o tom rozhodla vláda. Tá zároveň zrušila dočasné poverenie pre Luciu Gocníkovú, ktorá úrad riadila po odvolaní dnes už trestne stíhaného Kajetána Kičuru. Novou podpredsedníčkou úradu sa v blízkej budúcnosti stane Zuzana Šubová.

Minister R. Sulík sa rozhodol navrhnúť vymenovať J. Rudolfa za predsedu SŠHR, lebo je presvedčený, že "pod jeho vedením sa z tejto inštitúcie stane funkčný a maximálne transparentný úrad." Správa štátnych hmotných rezerv je o odbornosti, dobrom manažovaní a o charaktere. "Ján Rudolf sa postavil korupcii ešte v čase, keď to nebolo v móde a stálo ho to veľa. Dnes je ideálnym človekom na ozdravenie inštitúcie, ktorá sa, bohužiaľ, stala symbolom smeráckeho kradnutia a korupcie,“ zdôraznil po rokovaní vlády šéf rezortu hospodárstva. Zároveň dodal, že v krátkom čase navrhne do pozície podpredsedníčky úradu bývalú zamestnankyňu ministerstva pôdohospodárstva Zuzanu Šubovú, ktorá opakovane poukazovala na nejasnosti pri čerpaní eurofondov na tomto rezorte.

​Nový predseda SŠHR J. Rudolf si uvedomuje zodpovednosť, ktorú na seba prebral. "Mám jasnú predstavu ako chcem úrad manažovať, aby fungoval transparentne a efektívne," zdôraznil. Spolu so Z. Šubovou sa zhodli na potrebe dôsledného personálneho auditu a aj auditu zmlúv. "Aj našim pôsobením v tomto úrade chceme dokázať, že je možné spravovať krajinu a inštitúcie v nej bez korupčných škandálov," vyhlásil J. Rudolf. Verí, že sa podarí zo SŠHR urobiť inštitúciu pripravenú na krízové situácie.

Ján Rudolf vyštudoval na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave odbor diplomacia a medzinárodné vzťahy. Neskôr úspešne ukončil doktorandské štúdium na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Od vstupu SR do EÚ sa venuje problematike čerpania fondov EU na Slovensku. V roku 2006 viedol ako generálny riaditeľ na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú republiku negociácie s predstaviteľmi Európskej komisie v Bruseli o pridelení finančných prostriedkov z fondov Európskej únie pre Slovensko na programové obdobie 2007 – 2013.

Pre nesúhlas s tzv. nástenkovým tendrom bol prinútený odísť z ministerstva. Neskôr v tejto najväčšej eurofondovej kauze, pre ktorú v súčasnosti sedia dvaja ministri Ficovej vlády vo väzení, svedčil na súde v pozícii kľúčového svedka. Je autorom viacerých odborných publikácií a článkov, ako respondent patrí k najcitovanejším odborníkom v počte mediálnych výstupov, ktoré sa venujú najmä problematike čerpania európskych fondov na Slovensku. V článkoch a verejných vystúpeniach sa snaží upozorňovať na korupciu a zneužívanie politickej moci pri čerpaní eurofondov na Slovensku.

Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura ostáva za mrežami. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy