Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborníčka pre transplantácie: negatívny antigénový test je falošný pocit bezpečia, nie je vstupenkou do raja
Zdielať na

Odborníčka pre transplantácie: negatívny antigénový test je falošný pocit bezpečia, nie je vstupenkou do raja

SLOVENSKO / Transplantácie pokračujú aj v čase pandémie. Počas ostatného leta sme vám napríklad priniesli unikátny príbeh, keď mama darovala obličku svojmu synovi, piatakovi. Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre túto oblasť doc. MUDr. Zuzana Žilinská PhD.,MPH nám vysvetlila, ako obmedzila pandémia transplantačný program.

Súčasná realizácia transplantácií 

Transplantácie v súčasnosti limituje epidemiologická situácia, ktorá sa zhoršila v priebehu druhej fázy.  Počet transplantácií celkovo klesol ale aktuálne sa už vykonáva okolo osem transplantácií na jeden mesiac. "Keď odpočítame prvú fázu, kedy sme sme boli zastavení, iba pre život zachraňujúce výkony, tak v prepočte na jeden mesiac je to viac, ako osem transplantácií, čo je rovnako, ako v roku 2019, ktorý bol najúspešnejší." 

Chýba najmä zdravotnícky personál. "Situácia obmedzila transplantačný program v centrách, snažíme sa si pomáhať. Chýbali anesteziológovia, lebo boli vyťažení, sestry aj zdravotnícky personál skončili v karanténe." Napriek tomu udržali transplantačný program podľa jej slov na veľmi dobrej úrovni. "Jeseň aj začiatok zimy bol aktívny."

Podmienky transplantácie 

V stredu mala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva telefonát, že je k dispozícii oblička, transplantácia prebehla na večer, v ten istý deň. "Darca musí mať testovanie na COVID-19 formou PCR, nie starší ako 72 hodín, to je podmienka. To isté aj príjemca, musí mať za sebou komplexné vyšetrenia. Musíme v rýchlosti odobrať epidemiologickú anamnézu. Musíme sa uistiť, že naozaj v čase transplantácie nemá ani len počiatočné príznaky infekcie a môžeme ho úspešne operovať. 

Pacienti po transplantáciách patria medzi ohrozenú skupinu

Chorobnosť u pacientov stúpa, ale najmä u tých, ktorí podstúpili transplantáciu dávnejšie. Je to zapríčinené voľnejším pohybom a nedodržiavaním opatrení. "Tí čerstvo po transplantácií stále majú pocit ohrozenia, sedia doma a dodržiavajú opatrenia. Majú sa chrániť a čo najmenej stretávať s inými ľuďmi. V prípade, že dôjde k pozitívnemu testovaniu, nebodaj k príznakom ochorenia, čo najskôr konzultovať imunosupresívnu liečbu s odborníkmi z transplantačných centier."

Testovanie zdravotníkov 

Keďže sa zdravotníci testujú antigénovými testami, zdravotnícky personál by sa mal testovať dvakrát  v priebehu jedného týždňa. "Antigénový test vám nepovie, že nie ste chorá ale v tom čase testovania, ste ešte dostatočnú nálož na to, aby sa to objavilo. Psychologický efekt je taký, že keď mám negatívny test, mám pocit, že som zdravý a tak sa stretávam s ľuďmi, pritom môžem už na druhý deň ten vírus šíriť. Preto si myslím, že v tých kritických oblastiach, ktoré treba zabezpečiť aby fungovali, aby zamestnanci chodili do práce, treba to testovanie v priebehu jedného týždňa aj dvakrát, aby sa naozaj tí pozitívni eliminovali. Negatívny výsledok nie je vstupenka do raja." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy