Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opica v nacistickej uniforme, kozy v zástave s hákovým krížom. Cirkev si objednala v cirkuse kontroverzné predstavenie
Zdielať na

Opica v nacistickej uniforme, kozy v zástave s hákovým krížom. Cirkev si objednala v cirkuse kontroverzné predstavenie

Zdroj: twitter/ip_report

RUSKO / Ruskí vyšetrovatelia sa začali zaoberať prípadom opice oblečenej v nacistickej uniforme, ktorá takto vystupovala v štátnom cirkuse. Ako referuje spravodajský portál BBC s odvolaním sa na ruský web Znak, súčasťou predstavenia, ktoré sa konalo 8. januára v cirkuse Udmurtia v meste Iževsk, boli aj kozy zabalené v nacistických zástavách s hákovým krížom.

Prokuratúra uviedla, že o akcii sa dozvedeli počas monitorovania internetu a následne začali vyšetrovať zobrazovanie nacistických symbolov, ktoré sú v Rusku zakázané. Vystúpenie si objednala tamojšia pravoslávna cirkev, podľa ktorej šou symbolizuje víťazstvo nad fašizmom a globálne odsúdenie ideálov nacistického Nemecka.

Cirkev trvá na tom, že sa na ňu vzťahuje výnimka podpísaná prezidentom Vladimirom Putinom v marci 2020. Tá umožňuje zobrazovanie nacistických symbolov za predpokladu, že "vytvárajú negatívny postoj k nacistickej ideológii". Predstavitelia cirkvi podotkli, že opici a kozám počas predstavenia dávali povely tréneri v sovietskych uniformách.

Samotný cirkus Udmurtia taktiež odmieta kritiku predstavenia. "Fotografie zvierat sú vytrhnuté z kontextu. Nie je nič neobvyklé, že sa v cirkusových predstaveniach využívajú takéto ironické alebo groteskné postavy," povedala pre BBC Jelena Krasnovová, vedúca PR v spomenutom cirkuse.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy