Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mutácia z Británie nie je prvou ani poslednou. Všetko, čo o novej mutácii vieme
Zdielať na

Mutácia z Británie nie je prvou ani poslednou. Všetko, čo o novej mutácii vieme

BRATISLAVA / Na začiatku decembra 2020 v Británii odhalili novú mutáciu koronavírusu Covid-19. Táto mutácia sa nielen rýchlejšie šíri, ale objavuje sa častejšie aj u mladšej generácie a detí. Čo všetko o tejto mutácii vieme?

Krátko po novom roku prišla správa, že nová mutácia koronavírusu sa objavila aj na Slovensku. Ide o kmeň, ktorý vedci prvýkrát zaznamenali v decembri vo Veľkej Británii. K nám prišiel začiatkom januára, najprv do Michaloviec, o pár dní neskôr aj do Nitry a Bratislavy. Na dôležité otázky o mutácii odpovedal vedec Pavol Čekan.

Aké informácie doteraz o mutácii máme?

"Vieme, že je už veľmi prevalentná v Británii a v Írsku a dostala sa do mnohých krajín. Je viac infekčnejšia ako ostatné a vedia ju oveľa viac prenášať aj deti a tínedžeri."

Prečo je to tak, keď pri pôvodnom genóme vírusu deti neboli takto ohrozené?

"Je to preto lebo ten pôvodný sa viazal na špecifickú látku v tele - AC2, ktorej deti majú menej. Tým, že táto nová mutácia je efektívnejšia a má väčšiu pravdepodobnosť naviazania, aj deti sú teda potenciálne väčšími prenášačmi."

Je nebezpečnejšia ako tá pôvodná forma vírusu - v priebehu ochorenia a úmrtnosti?

"Čo sa týka priebehu ochorenia alebo smrtnosti to, zatiaľ, nevieme. V čom je nebezpečná je práve to, že človek dokáže takmer o polovicu viac infikovať ľudí. Spôsobuje to vyšší počet infikovaných a teda aj počet hospitalizovaných. Ak vidíme lokality, či regióny, kde je silne exponenciálny nárast počtu pozitívnych, aj hospitalizovaných je to aj kvôli tomuto novému variantu."

Táto mutácia z Británie nie je prvou a ani poslednou mutáciou. Forma vírusu sa stále mení

"Je to tak, našťastie nie je to až tak často. V tomto prípade tá mutácia veľmi dôležitá nastala v tom spike proteine, to je ten výbežok vírusu, cez ktorý sa v podstate viaže vírus na bunku a infikuje ju. Tá mutácia spôsobila, že sa viaže oveľa ľahšie a pevnejšie. Potrebujeme omnoho menej virálnych častíc, aby sa človek dokázal infikovať."

Znamená to, že testy, ktorými sa snažíme identifikovať pozitivitu na koronavírus nefungujú pri tejto mutácii?

"Nie je to tak, pretože testy na Slovensku alebo aj testy, ktoré sú od nás cielia na úplne inú časť stavby vírusu. To znamená, že testy dokážu zachytiť vírus vo všeobecnosti. Nedokáže však identifikovať či ide o novú mutáciu alebo nie. Za posledné týždne sme pracovali na tom, aby testy dokázali špecificky zachytiť tento britský variant a už máme aj takýto test."

Budeme sa musieť testovať viacerými testami? Jeden na odhalenie existencie pozitivity a potom ďalším, či ide o novú mutáciu?

"Toto je dôležitá informácia, ale nie tak pre pacientov ako pre úrady verejného zdravotníctva a ministerstvo zdravotníctva, pretože je nutné vedieť, aká prevalencia toho britského vírusu na Slovensku je a kde po prípade zaviesť tvrdý lockdown."

Ak človek, ktorý už prekonal koronavírus a má v sebe protilátky, je v ohrození v prípade nakazenia novou mutáciou?

"Nie je v ohrození, protilátky by mali fungovať aj v prípade britskej mutácie. Človek infikovaný byť môže, ale jeho priebeh by mal byť podstatne ľahší a do určitého času by nemal byť ani infekčný. Dokonca aj v prípade očkovania už Pfizer a BionTech potvrdili, že ich efektivita vakcíny nie je zasiahnutia mutáciou."

Tento nový variant vírusu by mohol zhoršiť situáciu infikovaných, hospitalizovaných? Minister zdravotníctva hovoril až o 40% incidencii?

"Tým, že vieme, že v Nitre je veľa pacientov s britským variantom tak vidíme, že naozaj tá krivka počtu infikovaných a hospitalizovaných veľmi rázne rastie. Ďalším príkladom je Írsko, kde po tvrdom lockdowne mali úplný pokles infikovaných a azda ešte nikdy v histórii pandémie nebola zaznamenaná takáto exponenciálna krivka, ktorá vznikla aj kvôli tomu britskému variantu. Vie sa šíriť oveľa rýchlejšie."

Čím je spôsobené to rýchlejšie šírenie v zmysle mutácie? Vírus sa mení, keď zistí, že už sa jeho šírenie spomaľuje?

"V tomto prípade sa predpokladá, že táto mutácia vznikla u jedného pacienta, ktorý mal priebeh ochorenia dosť dlhý a liečili ho transfúziou krvi od iného pacienta, ktorý už mal vytvorené protilátky. Nejakým spôsobom sa asi sám vírus rozhodol k takejto selekcii, resp. k tejto mutácii."

V prípade očkovania nebude vírus selektovať alebo teda mutovať rovnako?

"Vírus nie je žiadna inteligentná štruktúra, on svojho hostiteľa zabiť nechce. Jeho prapodstata je replikovať sa a napadnúť hostiteľa a znovu sa replikovať. Má však veľmi zlú polymerázu, ktorá robí chyby. My to berieme akoby sa prispôsobil, ale to sa deje bežne. Myslím si, že čím viac ho budeme nútiť a čím viac sa budeme chrániť, tým ho donútime prejsť do ešte slabšej verzie, aby zoslabol. Samozrejme, môže byť, že ho bude zase menej a bude smrtnejší. Uvidíme čo sa stane. Podstata je, aby sme ten vírus dostali do lokálnych epidémii. To znamená, aby nebol rozšírený všade, ale aby sme ho vedeli zachytávať vyslovene lokálne a tým vieme to šírenie infekcie kontrolovať. K tomu by mohlo pomôcť plošné očkovanie."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy