Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nikdy sme nezažili toľko úmrtí ako teraz, hovoria zdravotníci starajúci sa o pacientov s Covid-19
Zdielať na

Nikdy sme nezažili toľko úmrtí ako teraz, hovoria zdravotníci starajúci sa o pacientov s Covid-19

SLOVENSKO / Zdravotníci, starajúci sa o pacientov s COVID-19 tvrdia, že na takýto počet úmrtí nie sme na Slovensku zvyknutí. Nápor na nemocnice pritom pokračuje. Analytici upozorňujú, že kritická situácia ako v nemocnici v Nitre, sa čoskoro môže zopakovať aj v iných mestách. Za všetko hovorí včerajší odkaz jedného z nitrianskych lekárov.

"My, čo robíme v nemocniciach, hovoríme, že nám tu vybuchujú míny pod nohami. Ale bežíme ďalej, aby sme pomohli čo najviac chorým ľuďom, napriek tomu, že riskujeme doslova naše zdravie a životy, taktiež zdravie a životy našich blízkych," toto je časť správy, ktorú som dostala od lekára z Nitrianskej nemocnice. Zachraňuje životy na Covid oddelení. Situácia je vážna a verí, že aj toto pomôže, aby ľudia dodržiavali opatrenia.

Zdravotníci, ktorí sa o pacientov starajú sú unavení a vyčerpaní. Fakultná nemocnica ako aj špecializovaná nemocnica Svätého Svorada na Zobore sú už na hrane možnosti. Len, za včerajší deň evidujú v Nitrianskej nemocnici 11 úmrtí. "Situácia je naďalej kritická, od 23. nám vypomáhajú aj z kardio centra," informuje hovorkyňa FN Nitra Tatiana Timková. 

Analytici upozorňujú, že podobný problém môže zažiť aj Bratislava. "Tipujeme ju ako druhú Nitru do 2 týždňov. Banská Bystrica a Trenčín s Trnavou doplnia silné kvarteto na juhozápade. Tie čísla sú šialené aj dnes, ale dráma príde až o 2 týždne," informujú na FB Dáta bez pátosu.

"Nikdy sme nezažili toľko úmrtí ako teraz," informuje doktor Peter Sabaka. "Kapacita na kramároch je prakticky naplnená na 95%," informuje primárka kliniky infektológie Alena Koščálová. 

Najväčší problém je doplniť stav sestier. "Ja sa pýtam, koľko môžu ešte v takejto zátaži vydržať," hovorí Koščálová. Medzi pacientmi sú všetky vekové kategórie. "U nás ležia aj detičky a potom pacienti od 18 do 100 rokov," informuje Sabaka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy