Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najvyšší súd prepustil Haščáka na slobodu, už je doma
Zdielať na

Najvyšší súd prepustil Haščáka na slobodu, už je doma

Archívna reportáž

BRTISLAVA / Senát 4T Najvyššieho súdu na štvrtkovom neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie Špecializovaného trestného sudú zo 4. decembra a prepustil Jaroslava Haščáka a Danu Arpášovú.

Senát dospel k záveru, že existencia u väzobných nie je daná. Informáciu potvrdila hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. "Vítame, že sa Najvyšší súd svojim rozhodnutím stotožnil s našou sťažnosťou voči väzbe. Od začiatku sme namietali, že väzobné stíhanie pána Haščáka je nezákonné a neopodstatnené. Viac to v tejto chvíli komentovať nebudeme, keďže nepoznáme odôvodnenie rozhodnutia Najvyššieho súdu," uviedol Haščákov obhajca Martin Škubla.

Podľa informácií TV JOJ bola pre Haščáka vo väznici v Ilave jeho manželka Valéria. S ktorou z Ilavy odišiel priamo do svojho bratislavského domu. Krátko pred 17:30 Haščák prišiel domov. Televízii JOJ sa auto, v ktorom sedel, podarilo nakrútiť. 

Súd prepustil aj Danu Arpášovú. "Ja som dnes s klienktou ešte nerozprávala, ale predpokladám, že vo večerných hodinách sa spojíme. Nepochybne sme spokojní s rozhodnutím najvyššieho súdu. My sme od samého začiatku tvrdili, že väzobné dôvody nie sú prítomné a celá väzba bola neopodstatnená," uviedla Arpášovej obhajkyňa, Júlia Vestenická.

Jaroslava Haščáka zadržala polícia na začiatku decembra. Prišiel na plánovaný výsluch a rovno ho zadržali. Následne ho predviedli do sídla spoločnosti Penta na prehliadku neverejných priestorov. 

Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vzala začiatkom decembra finančníka do väzby. Dôvodom bola obava z možného ovplyvňovania svedkov. 

Jeho obvinenie súvisí s údajným spisom Gorila, ktorý unikol pred vyše ôsmymi rokmi. Na zázname odposluchov z bytu na Vazovovej mal práve Haščák dohadovať privatizačné biznisy s vtedajšími politikmi. Kauza Gorila vyvolala rozsiahle občianskle protesty, chýbal však základný dôkaz, samotné nahrávky. Práve zvukový záznam je predmetom obvinenia.

Podľa obvinenia ju mal za 200 000 eur kúpiť Haščák od manželskej dvojice siskárov Arpášovcov. Suma mala byť následne zlegalizovaná cez fiktívne poradenské služby. Tým sa mal Haščák dopustiť korupcie a legalizácie nezákonných príjmov. Hrozí mu za to dvadsať rokov.

Obhajcovia Jaroslava Haščáka už vtedy tvrdili, že nie je dôvod na väzbu, keďže ich klient s vyšetrovateľmi vždy spolupracoval. V Pezinku pred súdom mal 5 zástupcov, vrátane svojej manželky, ktorá sa ale s novinármi odmietla rozprávať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy