Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lacnejšie nehnuteľnosti nehrozia ani počas pandémie. Záujem o úvery na bývanie je stále vysoký
Zdielať na

Lacnejšie nehnuteľnosti nehrozia ani počas pandémie. Záujem o úvery na bývanie je stále vysoký

SLOVENSKO / Rastúci počet nezamestnaných, vidina zlyhaných úverov a nejasný koniec koronakrízy. Zdá sa, že ani jeden z týchto faktorov v najbližšom čase nezatrasie cenami nehnuteľností. Lacné hypotéky a nedostatok bytov na trhu totiž stále tlačia na ich zdražovanie. A aj napriek čoraz vyššej cene sa za väčšinou z nich len tak zapráši.

Kým na bežnej spotrebe sme sa vlani trochu naučili šetriť, pri nehnuteľnostiach to neplatí. Záujem o úvery na bývanie je stále vysoký a na trhu sa predá takmer všetko. Ľudia potrebujú bývanie a strecha nad hlavou je momentálne luxus, za ktorý si treba priplatiť. “Počet nových nehnuteľností sa z roka na rok znižuje, stagnuje, takže to vplýva na rast cien nehnuteľností," informuje Odborník na investície Pavel Škriniar. "Vlani boli v priemere o 10 % vyššie ako pred rokom, čiže v roku 2019," hovorí analytička WOOD & COMPANY Eva Sadovská.

Na dračku idú najmä nové byty, no veľký záujem je, napriek cene, aj o niektoré staršie. "Ktoré sú však veľmi dobre umiestnené v osvedčených štvrtiach s dobrou občianskou vybavenosťou a zaujímavé, že aj byty blízko nákupných centier," informuje realitný maklér Ivajlo Rasovský. Navzdory očakávaniam, pandémia na tomto trende nič nezmenila a podobný scenár, ako pri hospodárskej kríze sa neopakuje. "Tentokrát prišla koronakríza a s ňou spojená recesia v čase, keď napríklad miera nezamestnanosti bola na historických minimách," tvrdí Sadovská. 

Väčšina ľudí sa na horšie časy pripravila, mnohí však museli siahnuť po odklade splátok úverov. “Tí, ktorí to naozaj potrebovali a využili to, sa teraz naozaj môžu dostať do problémov," hovorí Škriniar. “Sme si vedomí, že vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu, časť klientov môže mať problém so splácaním," informuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. “Či sa takéto byty dostanú do ponuky, keďže ľudia nemajú na to, aby ich splácali, je otázne. Určite to bude mať nejaký vplyv, no nie zásadný," hovorí Rasovský.

Netreba zabúdať ani na rekordne lacné hypotéky, ktoré mnohým dovolia ísť až za hranicu svojich možností a tým tlačiť hodnotu nehnuteľností stále vyššie. Tí, ktorí sa stále spoliehajú na pokles cien sa napokon nemusia dočkať. Situácia na trhu totiž naznačuje skôr opak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy