Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viac ako dvestotisíc žiakov sa pred nástupom do školy chce dať otestovať
Zdielať na

Viac ako dvestotisíc žiakov sa pred nástupom do školy chce dať otestovať

BRATISLAVA / Sedemnásteho decembra vyzval minister školstva všetkých zriaďovateľov základných a stredných škôl, aby vyplnili dotazníky o súhlase či nesúhlase s testovaním rodičov a detí pred nástupom do škôl. Mali to urobiť do troch dní. Školy to splnili, ale doteraz čakajú na inštrukcie, ako majú postupovať ďalej.

Do 21. decembra mali zriaďovatelia nahlásiť počty rodičov, ktorí sú ochotní pred nástupom detí sa dať otestovať. V školskom roku 2020-2021 je počet žiakov základných a stredných škôl presne 692 950. Otestovať sa chce pred nástupom do škôl podľa ministerstva školstva viac ako 260 tisíc detí. 

Ministerstvo školstva uviedlo výsledky dotazníkov: 
Počet škôl (nahlásených na testovanie): 3 395.
Počet žiakov: 263 374.
Počet zákonných zástupcov: 252 847.
Počet zamestnancov materských, základných a stredných škôl: 76 288.
Počet zamestnancov školských zariadení: 4 079.
V súhrne evidujeme záujem o 591 212 testov.

"My sme obvolávali rodičov, triedni učitelia a následne nám potvrdzovali cez sms, e-mail. 63% sú za testovanie, " prezradila Eva Tchúríková, riaditeľka Základnej školy v Palíne. V porovnaní s prvým prieskumom, kedy rodičia rozhodovali o tom či sa deti vrátia do lavíc dva týždne pred vianočnými prázdninami je teraz percento súhlasu rozhodne vyššie. "Stále čakáme na jasné a ďalšie usmernenia zo strany rezortu školstva. 10. január sa blíži a vzniká nervozita medzi samosprávami," informoval hovorca Združenia miest a obcí Michal Kaliňák. Ministerstvo školstva 18. decembra oznámilo začatie prípravných trhových konzultácií na odberový systém na princípe výplachu ústnej dutiny prostredníctvom vyšetrenia technikou PCR testu. Záujemcovia mali zaslať požadované informácie najneskôr do 22. decembra 2020 do 11.00 hod. V súčasnosti sa doručené dokumenty vyhodnocujú. Ak bude prebiehať v januári na škole prezenčná výučba škola zabezpečí aj dištančnú výučbu, ale rozhodne bude v menšom rozsahu ako je teraz. "Tak viete, ak učiteľ robí do druhej a potom by mal robiť ďalšie hodiny to sa nedá," vysvetlil riaditeľ Ján Maruniak zo základnej školy v Banskej Bystrici. Pri možnosti výberu PCR testu, antigénových a kloktacích nie je definitíve rozhodnuté. Zriaďovatelia sa so školami majú stretnúť opäť 4. januára , chcú už začať s prípravami na testovanie, ak minister medzitým nerozhodne inak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy