Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lekári sa ďalej očkujú, prosia o zodpovednosť. Situácia v nemocniciach je naďalej kritická
Zdielať na

Lekári sa ďalej očkujú, prosia o zodpovednosť. Situácia v nemocniciach je naďalej kritická

BRATISLAVA / Koronavírus u nás ani náhodou neslabne. Za včerajšok viac než 58 tisíc antigénových a vyše 9 tisíc PCR testov odhalilo 7300 nových pozitívnych prípadov. Vakcín je zatiaľ málo a a ešte aj z tých, ktoré máme, musíme časť vyhodiť do koša.

Po včerajších 106 mŕtvych dnes ministerstvo zdravotníctva zverejnilo takmer identické číslo nových obetí. Dnes do štatistík pribudlo na Slovensku 104 obetí Covidu-19. Okrem toho nemocnice museli prijať ďalších 140 nových pacientov. V zdravotníckych zariadeniach sa tak lieči takmer 3000 ľudí.

Včera 4 najväčšie nemocnice zaočkovali 758 lekárov a sestier. Dnes pribudli ďalšie stovky. Situácia je stále veľmi vážna. Na sociálnej sieti Fakultná nemocnica v Žiline uverejnila príspevok, v ktorom informuje o alarmujúcom stave. V súčasnosti majú 156 zamestnancov a 82 pacientov infikovaných ochorením Covid-19. "A to sviatky ešte neskončili. Vzhľadom na otvorené lyžiarske strediská, ubytovacie zariadenia, blížiaci sa Silvester a zbytočné rodinné stretnutia nás to najhoršie zjavne ešte len čaká," napísali na začiatku príspevku. Súčasťou vyjadrenia je aj chýbajúci počet zdravotných sestier, ktorý je k dnešnému dňu až jedna štvrtina v celej nemocnici. "Situácia je vážna, zhoršuje sa v celom Žilinskom kraji. Robíme, čo sa dá, no nevieme, ako dlho dokážeme stav za takýchto okolností udržať. Každý deň riešime nové rozpisy služieb, bohužiaľ, aj priamo na Štedrý deň sme museli akútne osloviť niekoľko zdravotníkov v rámci ich voľna, sanitky prichádzajú deň – noc, COVID pozitívni aj negatívni pacienti, a to nielen z nášho spádu, no i z okolitých okresov, kde už menšie nemocnice nestačia. Aj touto cestou ďakujeme každému jednému lekárovi, sestre, sanitárom, upratovačkám, technickým pracovníkom, všetkým našim kolegom, ktorí napriek náročnej situácii ešte nestratili odhodlanie, nevzdali to a sú ochotní pomôcť tam, kde silu strácame,“ konštatoval medicínsky riaditeľ Igor Bízik. 


ROKUJE SA O POUŽITÍ VAKCÍNY PRE VIAC ĽUDÍ

Vakcíny však nevyzerajú ako tie, na ktoré sme zvyknutí. Nie sú to jednorazové ampulky, ktoré poznáme pri detských očkovaniach, či pri chrípkovej vakcíne. V jednej fľaštičke je pritom dávka pre 5 ľudí. " Vakcína sa musí rozmraziť, rozriediť, to sa nerobí na verejnosti, to si pripravujeme," opísal postup lekár Július Hodósy. A hoci aj odporúčania výrobcu hovoria o 5 dávkach v jednej tejto ampulke, po zaočkovaní piatich ľudí ostáva vo fľaštičke ešte dostatočné množstvo látky na zaočkovanie ďalšej  osoby. Tento zvyšok sa vyhadzuje. Český premiér Babiš včera požiadal o to, aby Európska únia schválila, že by sa z jednej ampulky dalo zaočkovať o jedného človeka viac. "Oficiálne sa musíme riadiť podľa príbalového letáku. Súčasne jednáme s výrobcom, s Európskou komisiou, s Európskou liekovou agentúrou, aby sa dala legálne použiť aj tá šiesta dávka," informoval profesor Jarčuška. Šesť ľudí z jednej veľkej ampule očkuje aj USA a takéto použitie schválil aj Izrael. Slovensko má zatiaľ 5000 dávok. Tie plánujeme minúť medzi sviatkami. "Dodávka ďalších vakcín od spoločnosti Pfizer je plánovaná na 4.1.2021, a potom ďalšie dodávky vo frekvencii 1x týždenne. Celkovo by v januári od spoločnosti Pfizer malo prísť 76 050 dávok vakcín," oznámila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Spoločnosť Pfizer však už informuje o tom, že niektoré jej dodávky môžu meškať. Prevoz vakcín v hĺbkovom zmrazení sa ukazuje byť náročnejší ako sa predpokladalo. Nateraz sa prihlásiť na očkovanie nedá. Budú tak môcť urobiť až zdravotníci od 4. januára. Kedy sa spustia registre pre ľudí 65+, chronicky chorých z 2. fázy vakcinačného plánu a pre bežných ľudí z 3. fázy ešte nie je jasné. 6. januára by sme sa mali dozvedieť aj či bude v Európe schválená aj ďalšia z vakcín proti koronavírusu a to od firmy Moderna. "Predpokladáme, že počas januára budú postupne prichádzať aj vakcíny od iných spoločností po ich úspešnej registrácii, ale detailné informácie sú zatiaľ v procese internej komunikácie. Odhadujeme, že v priebehu mesiaca január bude na Slovensku k dispozícii cca 150 000 očkovacích dávok," konštatovala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy