Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Piatich obvinených v kauze takzvaných "olejárov" budú stíhať na slobode
Zdielať na

Piatich obvinených v kauze takzvaných "olejárov" budú stíhať na slobode

BRATISLAVA / Piatich obvinených v kauze takzvaných olejárov budú stíhať na slobode. Najvyšší súd ich po sťažnosti prokuratúry odmietol vziať do väzby. Nevidí totiž na to dôvod. Skupina má na krku obvinenie z daňových podvodov, ale už aj podplácanie vysokopostavených policajtov a daňových kriminalistov.

Podľa policajného obvinenia si skupina firiem okolo spoločnosti Jopi Trade vybrala zo štátnej kasy obrie daňové vratky cez údajne fiktívne obchody s motorovými olejmi, ale aj pohonnými hmotami. Preto im v médiach prischla aj prezývka slovenskí Texasania.

Navyše skupinu vyšetrovatelia vinia z toho, že uplácali vysokopostavených policajtov, aby ich dlhoročné daňové machinácie kryli. O tom svedčia kajúcnici František Böhm, ale aj Ľudovít Makó. Mesačná gáža mala byť v desiatkach tisíc eur. Mimoriadne služby vychádzali na státisíce.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiadal väzbu pre piatich obvinených. Pred senát Najvyššieho súdu sa postavili len traja.

Údajní zakladatelia skupiny Jozef Kertész a Štefan Nagy o tom predložili osvedčenie. Najvyšší súd prokuratúre nevyhovel. Podľa senátu na väzobné stíhanie vzhľadom na to, že kauza trvá už roky, nie je dôvod. Zdôraznila, že väzba nie je náhradou trestu."Väzba je zabezpečovací inštitút, ktorý nemá mať sankčnú povahu, nie je trestom," vysvetlila krok senátu jeho predsedníčka Jana Serbová. 

Trom prítomných obvineným - Miroslavovi Šafárikovi, Máriovi Csentemu a Jánovi Kolozsimu po súde do reči nebolo. Kertész s Nagyom však pri žiadosti o stíhanie na slobode priznali, že peniaze policajtom vyplácali, ale nedobrovoľne, údajne pod hrozbou."Išlo o vydieranie a nie úplatkárstvo, ale to sú také podrobnosti, ktorú sú predmetom vyšetrovania," uviedol právny zástupca obvinených Ivan Kysely. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy