Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dátoví analytici hovoria o vážnej situácii a o potrebe prijatia prísnych opatrení
Zdielať na

Dátoví analytici hovoria o vážnej situácii a o potrebe prijatia prísnych opatrení

BRATISLAVA / Dátoví analytici v hodnotení aktuálnej pandemickej situácie na Slovensku súhlasia s odborníkmi na pandémiu. Stav je vážny a neprijatie prísnych opatrení ho bude len ďalej zhoršovať.

Aj dátoví analytici upozorňujú, že jediným riešením aktuálnej situácie na Slovensku je lockdown, no mal prísť oveľa skôr.

"Dnes neverím, že po tej strede, čo už bolo neskoro, prijme opatrenia, ktoré je potrebné, po vzore Nemecka. Ale nakoniec k tomu bude musieť prísť, lebo sa minú všetky zlé opatrenia," hovorí dátový analytik Ivan Bošňák.

Čísla vyjadrujúce vývoj ochorenia COVID-19 sa totiž začali kaziť už pred šiestimi týždňami. V spomínanom termíne stačilo zatvoriť len niekoľko horiacich okresov. Aktuálne počty infikovaných hrozivo stúpajú vo všetkých. No a krivka ešte bude stúpať a to nielen v najbližších dňoch.

"V trenčianskom kraji sa situácia v podstate zhoršila o vyše 40 percent," hovorí dátový analytik Jakub Tillinger. "Najbližší mesiac môžeme mať denný priemer úmrtí 30 až 40 denne, čiže zomrie 900 až 1000 ľudí."

Dobrou správou ale je, že stúpajú počty testovaných, a to tak antigénovými ako aj PCR testami.

"Treba povedať všetkým veľké ďakujem, lebo za posledných 7 dní bolo vyše štvrť milióna Slovákov na testoch," hovorí Ivan Bošňák.

Otázkou ale po dnešných správach je dokedy, keďže testov má Slovensko málo. Ako dlho budeme, či by sme mali sedieť doma, v tom sa dátoví analytici zhodujú s odborníkmi: tak dlho, ako bude treba. A samozrejme s prijatím tvrdých pravidiel. O návrate k niečomu, čo sa dá nazvať normálom by Ivan Bošňák hovoril až v súvislosti s Veľkou nocou v apríli.

Slovensko čoskoro získa novú, menej nepríjemnú možnosť testovania kloktaním:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy