Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po testoch na školách dostali kloktacie testy zelenú od odborníkov
Zdielať na

Po testoch na školách dostali kloktacie testy zelenú od odborníkov

BRATISLAVA / Dve školy odskúšali pilotné kloktacie testy na koronavírus. Počas víkendu sa podarilo otestovať cez 900 žiakov a rodičov. Testovalo sa v Bratislave a v obci Spišský Štiavnik. Všetky zúčastnené strany sú nadšené. Rozdiel medzi antigenovým testovaním a testovaním kloktaním sa nepotvrdil. Testovanie kloktaním odhalilo rovnaký počet pozitívnych ako aj antigénové testy. Od odborníkov kloktacie testy dostali zelenú.

"Áno, účinnosť kloktacích testov je v rovnakej kvalite ako antigénové testy," potvrdil virológ Boris Klempa.

V jednej bratislavskej škole sa počas víkendu testovalo kloktaním aj antigénovými testami.

"Išlo to hladko, prišli nám všetci rodičia aj všetci žiaci druhého stupňa," komentuje skúšobné testovanie riaditeľka ZŠ Dana Jančínová. "Každý žiak dostal tých 5ml roztoku asi 40 sekúnd kloktali vypluli a hotovo. Keď porovnám antigénové testy, tak mnohé deti mali slzy v očiach, báli sa a nebolo to pre nich príjemné."

Ak by sa na školách v januári malo testovať kloktaním, zvládli by to len učitelia.

"To je neporovnateľné naozaj, antigénové testy chcú prípravu aj týžden, zdravotníkov, finančné náklady a kloktanie aj kľudne každý týžden by sme zvládli sami," povedala Dana Jančínová.

"Zapojili sa dve školy a s výsledkami sme naozaj spokojní. Dokonca sme zisťovali aj protilátky a zistili sme že ich mala viac ako polovica z testovaných," dodáva Alena Koščálová, infektológ.

Na protilátky testovali rodičov a žiakov aj v obci Spišský Štiavnik. Rodičia aj žiaci boli najprv otestovaní na protilátky a tí ktorý ich nemali, absolvovali test kloktaním a následne ešte antigénový test.

"Bolo ich okolo 75 percent. Veľká časť žiakov aj rodičov už mala protilátky. V podstate nám vyšli iba dve matky pozitívne," hovorí Mária Martinková, riaditeľka ZŠ Spišský Štiavnik.

Virológ Boris Klempa dodáva: "To kloktanie je pre deti komfortné, sme radi, že presne kde pozitivita bola to v tej vzorke aj ukázalo."

Riaditeľky by jednoznačne uprednostnili tento spôsob testovania. Má to ale háčik: je otázne, či by zozbierané vzorky kloktaním žiaci odovzdávali napríklad v piatok a laboratória by ich stihli spracovať počas víkendu. Cez týždeň je nápor na testovanie a počty vzoriek veľký už teraz.

Boris Klempa hovorí: "Spravíme report a odovzdáme všetkým: premiérovi, ministrovi školstva, zdravotníctva. Je na nich ako ďalej rozhodnú."

Nový spôsob testovania sa pripravuje už dlhšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy