Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Antigénových testov vraj máme dosť. Nová zásielka príde až v januári
Zdielať na

Antigénových testov vraj máme dosť. Nová zásielka príde až v januári

SLOVENSKO / Premiér Matovič ostro kritizoval ministra Sulíka aj pre jeho údajnú neschopnosť zaobstarať pre krajinu milióny antigénových testov. Jedno z novoprijatých opatrení totiž hovorí o povinných testovaniach vo veľkých firmách, testovať sa budú aj lyžiari, či pendleri, ale aj ľudia, ktorí chcú rýchlo a zadarmo vedieť, či nie sú pozitívni.

Prečo Slovensko prepočítava antigénové testy je známe. Ich nová zásielka príde až po Novom roku, 7. januára. Dôvody dnes vysvetlil minister hospodárstva, ktorý bol nákupom poverený. "Trvalo nekonečných 17 dní, kým som mohol začať konať," vysvetľuje Sulík. 

Ak vynecháme rozpitvávanie tejto témy, dobrá správa to nie. Potreba testov pred Vianocami stúpne a nielen po aktuálnych nariadeniach. Ľudí, ktorí sa pred Vianocami chcú nechať predtým než pôjdu domov k rodine otestovať bude pred Vianocami neúrekom. Či je dostatok testov je otázka, na ktorú včera ani minister zdravotníctva nedal uspokojivú odpoveď. Dozvedeli sme sa len výpočet. Že Desiatky tisíc antigénových testov majú k dispozícii nemocnice, 800 tisíc vyššie územné celky, odkiaľ si ich môžu zobrať lekári, ktorí ich budú potrebovať. No a takmer dva milióny mali do utorka ozbrojené sily.

"Testy by mali postačovať do Vianočných sviatkov," hovorí hlavná hygienik Mikas. Lenže po nich, od 28. decembra príde na rad pravidelné testovanie podnikov s viac ako 500 zamestnancami. Veľké podniky aktuálne čakajú na vyhlášku, ktorá by im napovedala ako to celé bude vyzerať. Isté je, že testov budú potrebovať veľa. Najmä ak v regióne, v ktorom sa nachádzajú, nebude dobrá situácia

Na jednu otázku sme však dnes predsa len odpoveď od ministerstva zdravotníctva dostali. Aktuálne zásobovanie mobilných odberných miest ohrozené nie je. "Aktuálne máme testov dostatok, do budúcna samozrejme potrebujeme ďalšie," informuje hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy