Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obyvatelia košického paneláka, v ktorom horelo, sa už vracajú do svojich bytov
Zdielať na

Obyvatelia košického paneláka, v ktorom horelo, sa už vracajú do svojich bytov

KOŠICE / Prvé informácie hovorili o výbuchu plynu v bytovke v Košiciach. Našťastie sa to nepotvrdilo. Požiar vypukol v byte na piatom poschodí. Od sviečky sa chytila záclona v obývačke. Hasiči evakuovali celú bytovku.

"Ošetrili sme celkom 22 osôb, z toho 5 detí. Pacientov sme prevážali do všetkých košických nemocníc," informoval hovorca košickej záchranky Viktor Wurm. Požiar vypukol v jednej z bytoviek na sídlisku Dargovských hrdinov po 19 hodine. Horieť začalo od sviečky z adventného venca.

Sviečka spadla za gauč blízko záclony, ktorá začala okamžite horieť. V byte sa nachádzala matka s dvoma deťmi. Našťastie sa nachádzali vo vedľajšej miestnosti. Hneď ako zbadali plamene, z bytu vybehli po vlastných. Podľa našich informácii majitelia bytu, v ktorom sa stalo nešťastie prerobili svoj byt len nedávno.

"Som otvorila dvere, ale už išiel dym dnuka, tak som vyšla aj so psom na balkón a tadiaľ ma dali dole hasiči potom," hovorí obyvateľka. "K rozšíreniu požiaru do vyšších bytových jednotiek nedošlo. Došlo k zadymeniu bytov od 5. poschodia hore, preto bolo potrebné evakuovať obyvateľov, " informuje riaditeľ krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach Jozef Fedorčák.

Podarilo sa im evakuovať 18 osôb, z toho 3 deti, jedna osoba bola zachránená pomocou výškovej techniky. Ostatní obyvatelia opustili svoje byty ešte pred príchodom hasičov. Požiar sa podarilo úplne zlikvidovať pol hodinu po príchode hasičov.

Hasiči evakuovali 33 bytov, väčšina z nich si ubytovanie zabezpečila u svojich známych. Pre tých, ktorí túto možnosť nemali bolo pripravené núdzové ubytovanie.​

Na miesto bol vyslaný evakuačný autobus HaZZ, ktorý bude v prípade potreby obyvateľov prevážať do náhradného ubytovania. 

Na druhý deň ráno začali s obhliadkami bytov a kontrolou, či sa obyvatelia môžu vrátiť naspäť do svojich domovov. "Bol dym, nedalo sa dýchať. Takže sme utekali dole a ja som každému pozvonil a všetci hore ostali, lebo nikto im nezvonil nič. Sme zachraňovali tých ľudí hore," hovorí obyvateľ bytovky Michal. 


Požiar si našťastie nevyžiadal žiadne vážne zranenia. Do košickej nemocnice však priviedli policajta, ktorý pomáhal pri zásahu. Vzhľadom k tomu, že išlo pravdepodobne o nadýchnutie sa splodín z požiaru, jeho stav nebol vážny a hneď ráno ho prepustili z nemocnice domov. "Štyria pacienti boli ošetrení aj na urgentnom príjme na triede SNP, 2 pacienti boli obyvateľmi Ovruckej ulice, 2 boli záchranári, ale tak isto išlo o ľahšie stavy nadýchania splodinami, čiže ich hospitalizácia nebola nevyhnutná," informuje  hovorkyňa UNLP Košice Monika Krišková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy