Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V prípade smrti Jozefa Chovanca v Belgicku nastal posun. Údajne mala pochybiť polícia aj ministerstvo vnútra
Zdielať na

V prípade smrti Jozefa Chovanca v Belgicku nastal posun. Údajne mala pochybiť polícia aj ministerstvo vnútra

Archívne video

BRATISLAVA / V prípade smrti Jozefa Chovanca v Belgicku nastal posun. Podľa správy nezávislého výboru na kontrolu policajnej činnosti pochybila ako polícia, tak aj ministerstvo vnútra. Polícia zasiahla neprimerane. Nielen vyšetrovanie smrti Slováka, ale aj disciplinárne konania prišli neskoro. Dokonca vedenie letiskovej polície sa snažilo chrániť svojich zamestnancov.

Jozef Chovanec, sa do cely predbežného zadržania dostal vo februári 2018 a to po potýčke s políciou na letisku v blízkosti Bruselu. Zomrel krátko po jeho zadržaní a to po brutálnom zásahu letiskovej polície. Do vyšetrovania po prvý krát v histórii zasiahol aj belgický najvyšší súd. Podľa belgických kontrolných orgánov nedostatočná komunikácia o prípade smrti slovenského občana zapríčinila, že vedenie federálnej polície v podstate o incidente nevedelo a tak vyšetrovanie začali neskoro. Belgický vyšetrovací výbor zároveň upozorňuje, že podľa bežného postupu mali 38 ročného Chovanca vyviesť z lietadla, a keď prejavoval známky agresívneho správania, mali ho poslať do nemocnice na vyšetrenie a nie ho umiestniť do cely na letisku.

Čo je však zarážajúce, zasahujúci policajti a ani ich priami nadriadení neinformovali o prípade ďalšie zložky. Zodpovedné úrady tiež zmeškali príležitosť na vážne, ako aj dôkladné vyšetrenie prípadu hneď po sťažnostiach o ublížení na zdraví.Tie podali manželka s bratom zosnulého Slováka. Vyšetrovanie príčiny smrti Jozefa Chovanca teda stále pokračuje. Po zverejnení videa belgický najvyšší súd nariadil opätovné prešetrenie celého prípadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy