Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemocnice sa zapĺňajú. Lekári sa obávajú toho, čo nás čaká
Zdielať na

Nemocnice sa zapĺňajú. Lekári sa obávajú toho, čo nás čaká

SLOVENSKO / Po včerajšku stúpol počet hospitalizovaných na 2083. Lekári sa obávajú toho, čo nás čaká, ak bude takýto nápor pokračovať. Minister zdravotníctva dnes poďakoval zdravotníkom, ktorí majú pred sebou náročné dni a verejnosť poprosil o zodpovednosť a dodržiavanie opatrení.

"My máme momentálne pacientov od pätnásť do deväťdesiatpäť rokov, sme takmer plní a musíme sa snažiť pacientov prepúšťať dostatočne rýchlo, aby sme zvládli nápor nových pacientov," informuje o situácií v Klinike infektológie a geografickej medicíny UNB, LF UK, SZU Doc. MUDr. Peter Sabaka. PhD.

Covid oddelenia sa začali prudko zapĺňať po celom Slovensku. "Situácia, čo sa týka lôžkového fondu už prekročila päťdesiat percent reprofilizovaných lôžok," informuje minister zdravotníctva Marek Krajčí. Počet hospitalizovaných prekročil hranicu dvoch tisíc. "V súčasnosti máme v Univerzitnej nemocnici v Košiciach 106 pacientov s ochorením covid-19. Sú to najvyššie čísla, aké sme kedy mali," informuje z komunikačného oddelenia UNPL Monika Krišková. "Naša nemocnica sa nachádza na hranici svojich kapacít," riaditeľ FN Trnava JUDr. Vladislav Šrojta. 

Aj lekári z bratislavských Kramárov vyzývajú ľudí, aby dodržiavali opatrenia, príkladom ide aj hlava štátu. "Už dávno som neobjala svoju maminu napríklad, takže to sú veci, ktoré aj mne veľmi chýbajú ale snažím sa rešpektovať opatrenia a hlavne ich neohroziť," vyjadrila sa prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

Práve disciplína môže odvrátiť katastrofický scenár. "Ak budeme musieť rozširovať naše lôžka pre pacientov s Covidom-19, tak budeme musieť zobrať z lôžok, ktoré sú využívané na liečbu iných stavov, pretože naše nemocnice nie sú nafukovacie," hovorí Sabaka.

Nemocnice sa boria aj s problémom infikovaného personálu. "Viac ako 2200 zdravotníkov je na PN-kách vzhľadom na ochorenie," informuje Krajčí. Univerzitnej nemocnici pomáhajú aj absolventi. "Sú zaškolení a dohliada na nich starší lekár," hovorí Sabaka. Najväčšia nemocnica počíta s tým, že neskôr bude potrebovať pomoc od menších nemocníc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy