Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Televízia JOJ získala ďalšie exkluzívne zábery z policajného zásahu v sídle spoločnosti Penta
Zdielať na

Televízia JOJ získala ďalšie exkluzívne zábery z policajného zásahu v sídle spoločnosti Penta

BRATISLAVA / Partner finančnej skupiny Jaroslav Haščák čelí obvineniam z korupcie, ale aj z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Právnici chystajú sťažnosť proti postupu polície.

Presne pred týždňom krátko po šestnástej hodine vtrhli ozbrojení policajti do budovy Penty v Bratislave. Začala sa bezpečnostná prehliadka.
Päťdesiat mužov so samopalmi v rukách si to namierilo do priestorov, v ktorých sídlia majitelia. Obsadili šieste a siedme poschodie. Penta pritom vlastní aj piate, ale tam neboli. Recepčný na siedmom im otvoril dvere. Okamžite ho dali ľahnúť na zem. "Ho konfrontovali s otázkou, že či uňho nie je zbraň on povedal, že je v trezore, ale pokiaľ vieme neprehliadli ani jeho a určite neotvárali ani jeho trezor." informuje advokát Jaroslava Haščáka Martin Škubla. 

Recepčný bol podľa advokáta zároveň jediný, kto zbraň pri sebe mohol mať aspoň teoreticky. Polícia vo svojom stanovisku uvádza niečo iné. "Jednalo sa o členitý administratívny priestor s viacerými únikovými východmi, vlastnou ozbrojenou bezpečnostnou službou a taktiež bol odôvodnený predpoklad, že bude zo strany osôb nachádzajúcich sa v budove kladený aktívny odpor." uviedla Polícia SR. 

​Príslušníci Lynx komanda zamestnancom prikázali vyjsť na chodbu a oprieť ruky o stenu. Advokát tvrdí, že hodinu im nik nepovedal, čo sa deje. "Ľudia z polície sprevádzali zamestnancov až ku kabínkam na WC, podávali im toaletný papier, tak hádam mali najprv skontrolovať tú kabínku, či tam nie je zbraň." hovorí advokát Škubla. "Prehliadka nebytových priestorov je podľa Trestného poriadku zákonným nástrojom ako zabezpečiť dôkazy do trestného konania, preto jej spôsob vykonania musí zodpovedať naplneniu účelu konania." uvádza Polícia SR. 

Aj s týmto majú Penťácki právnici problém. Podľa nich policajti obsadili dve z troch poschodí, no zaujímala ich iba kancelária Jaroslava Haščáka. Zobrali 3 počítače, 2 pevné disky, USB kľúč, kartu a mobil. Odniesli si aj vytlačený článok z internetu, ktorý mal na stole.

"Prehliadka začala zle, úplne, bezpečnostná prehliadka bola nelegálna, vôbec sa takto nemala realizovať, samotná prehliadka bola tak isto poznačená nezákonnosťou." hovorí advokát Škubla. "Taktika, spôsob vykonania zásahu, nasadenie síl a prostriedkov, teda počet zasahujúcich policajtov a použitie špeciálnej jednotky vychádzala z individuálneho posúdenia z aktuálnej operatívnej situácie, ktorá bola podmienená vyhodnotením informácií k osobám a priestorom, kde mal zásah prebehnúť," uvádza Polícia SR. 

Finančník Jaroslav Haščák zatiaľ vo väzbe čaká, či mu Najvyšší súd potvrdí väzbu. Termín rozhodovania však zatiaľ nie je známy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy