Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová sa umiestnila v rebríčku najvplyvnejších žien sveta. Kto je na prvom mieste?
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová sa umiestnila v rebríčku najvplyvnejších žien sveta. Kto je na prvom mieste?

Archívna reportáž: Prezidentka o premiérovi a koronakríze

BRATISLAVA / Ku koncu roka vychádzajú rôzne rebríčky, ktoré hodnotia prebiehajúci rok. Jedným z najzaujímavejších je rebríček najvplyvnejších žien sveta. Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa umiestnila v prvej stovke. Dostala aj pred populárnu fínsku premiérku.

Ku koncu roka vychádzajú rôzne rebríčky, ktoré hodnotia prebiehajúci rok. Jedným z najzaujímavejších je rebríček najvplyvnejších žien sveta. Podľa časopisu Forbes sa na popredných priečkach umiestnili najmä ženy zo sveta politiky, biznisu, technológii a filantrópie. Herečky, speváčky a iné osobnosti zo sveta šoubiznisu ženského pohlavia nájdete až ďaleko za prvou päťdesiatkou. 

Na prvom mieste je nemecká kancelárka Angela Merkelová a za ňou ženy z politickej oblasti. Christine Lagarde sa umiestnila na striebornej priečke. Lagarde je francúzska politička, podnikateľka a právnička pôsobiaca ako prezidentka Európskej centrálnej banky od 1. novembra 2019. V období od júla 2011 do septembra 2019 pôsobila ako predsedníčka a výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu. Prvú treticu uzatvára Kamala Harris. Je americká advokátka a demokratická politička, ktorá od 3. januára 2017 pôsobí vo funkcii senátorky za štát Kalifornia. V prezidentských voľbách 2020 bola ako spolukandidátka Joea Bidena zvolená za prvú ženskú viceprezidentku USA.

Na ďalších priečkach sú ženy najmä z biznisu. Populárna a známa moderátorka, televízna producentka, herečka, autorka a  najmä filantropka Oprah Winfrey je na dvadsiatom mieste. 

Prezidentka SR v prvej stovke 

Prezidentka Slovenskej republiky, prvá žena v tejto funkcii na Slovensku, Zuzana Čaputová, sa umiestnila v prvej stovke najvplyvnejších žien na svete. Patrí jej priečka 83. Za sebou nechala aj populárnu fínsku tridsaťpäťročnú premiérku Sanna Marin. Známa speváčka Taylor Swift je iba o jednu priečku pred prezidentkou Zuzanou Čaputovou, na 82.priečke. 

​V rebríčku iba jedna herečka

Do rebríčka časopisu Forbes sa dostala oba jedna herečka. Na 92. mieste je herečka Reese Whiterspoon, ktorú mnohí poznajú z filmu Pravá Blondínka. Zo speváckeho sveta sa umiestnila Rihanna na 69. mieste pred Beyoncé, ktorá je až na 72. priečke. Treťou a zároveň poslednou speváčkou je už spomínaná Taylor Swift. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy