Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Veľká Británia vyšetruje možnú alergickú reakciu na vakcínu Covid-19
Zdielať na

Veľká Británia vyšetruje možnú alergickú reakciu na vakcínu Covid-19

LONDÝN / Britské zdravotnícke úrady vyšetrujú dva prípady nepriaznivej reakcie na vakcínu proti koronavírusu od firiem Pfizer a BioNTech, ktoré sa vyskytli v deň začatia hromadného vakcinačného programu. Súčasne odporučili ľuďom, ktorí v minulosti zažívali výrazné alergické reakcie, aby očkovanie touto vakcínou nepodstupovali. Dnes o tom informovala agentúra AP.

Predstaviteľ britského zdravotníckeho systému NHS Stephen Powis povedal, že úrady konajú na základe odporúčania regulatórne liekovej agentúry MHRA. "Ako je u nových vakcín bežné, MHRA z preventívnych dôvodov odporúča, aby sa ľudia s častými alergickými reakciami nenechávali očkovať," povedal Powis. Dodal, že rozhodnutie nasleduje po dvoch nahlásených prípadoch, keď ľudia s históriou výrazných alergických odoziev na aplikáciu vakcíny reagovali nepriaznivo. "Obaja sa uzdravujú," konštatujú úrady.

Dva prípady možnej alergickej reakcie sa vyskytli v utorok, ktorý bol v Británii otváracím dňom masového očkovacieho programu proti Covidu-19. Šéfka MHRA June Raineová pred poslancami uviedla, že zaznamenané alergické reakcie neboli postranným efektom pozorovaným počas klinických testov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy