Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
S príchodom vakcíny prichádza aj množstvo otáznikov. Opýtali sme sa vedcov, či sú obavy na mieste
Zdielať na

S príchodom vakcíny prichádza aj množstvo otáznikov. Opýtali sme sa vedcov, či sú obavy na mieste

BRATISLAVA / Príchod novej vakcíny proti koronavírusu na trh priniesol viacero pochybností. Verejnosť navyše bombardujú aj rôzne mätúce a nepodložené správy. Okrem otázky, či vakcína nebolo vyvinutá až prirýchlo, sa objavili aj špekulácie o tom, či očkovanie nemôže zmeniť ľudskú DNA. Alebo napríklad, či naša vlastná imunita nie je lepšia ako tá, ktorú získame po očkovaní?

Vakcína nie je bezpečná, lebo je urobená narýchlo

To je jedna z naj častejšíchpochybností u ľudí. "Drvivá väčšina vakcín bezpečná nie je, nie je účinná, preto sa robia klinické štúdie, aby sa tie odfiltrovali," vysvetlil Peter Celec, prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny LF UK Bratislava. 

"Ak tie vakcíny prejdú cez regulačné orgány, tak budú naozaj bezpečné," ubezpečil virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra SAV v BA. "Nebezpečnú vakcínu by nikto neschválil," doplnila epidemiologička Zuzana Krištúfková. "Preto sa robia tie štúdie tretej fázy a tam sa testuje tá bezpečnosť na veľkej vzorke a iba tie vakcíny alebo tie lieky, ktoré prejdú aj touto treťou fázou, tak tie sa potom môžu dostať na trh," dodal Celec. 

Vakcína mení DNA človeka

"My máme v črevách oveľa viac baktérií a vírusov, ako máme vlastných buniek v tele. Keby to tak bolo, tak by tie vírusy, s ktorými prichádzame dennodenne do styku, by už dávno zmenili našu DNA, keby to bolo možné, no ale nezmenili ju ani po celé tisícročia," uviedol molekulárny imunológ Vladimír Leksa. 

"Každý vírus obsahuje RNA, keď sa infikujeme, tak by sme mali mať tie isté obavy ako pri tom očkovaní," priblížila Krištúfková. 

Naša imunita je predsa lepšia, treba čakať kým si ju prirodzene vytvoríme. "Tá naša imunita nevie, či je získaná z ochorenia alebo očkovania. Jediný rozdiel je v tom, že pri ochorení môže človek zomrieť a mať trvalé následky a po vakcíne, aj keď sú nejaké vedľajšie účinky, sú oveľa menej početné," upresnil Leksa. 

Vakcínami nás začipujú

"Vôbec si neviem predstaviť, že ako by ten čip vyzeral a čo by v tom mieste vpichu mal robiť, nie je mi to úplne jasné," poznamenal Klempa. 

"Neexistuje žiaden spôsob, ako dostať čip do vakcíny, no ale keď to niekto vymyslel, nech nám napíše rozbor, ako to vlastne funguje," vyzval Leksa.

"Ak celý svet si niečo myslí a vy si myslíte niečo iné, možnože máte pravdu, ale treba ten svet presvedčiť a nepresvedčíte to facebookovými statusmi, presvedčíte ich vedou, vedeckými štúdiami a experimentami," odkázal Celec. 

Očkovať sa pôjde aj prezidentka Zuzana Čaputová, vychádza pritom z informácií, ktoré má v tejto chvíli k dispozícii: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy