Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zisky zo štátnej lotérie pomáhajú v čase koronakrízy
Zdielať na

Zisky zo štátnej lotérie pomáhajú v čase koronakrízy

BRATISLAVA / Národná lotériová spoločnosť podporuje viaceré projekty v sociálnej či športovej oblasti. Navyše počas koronakrízy pomohla finančne desiatim slovenským nemocniciam. Išlo o nákup potrebného vybavenia, prístrojov či dobudovanie infraštruktúry. Celkovo ide o desiatky miliónov eur.

Aj národná lotériová spoločnosť, rovnako ako iné, počas prvého kvartálu utrpela straty. Pre koronavírus mala väčšinu predajní zatvorených.

"Pochopili sme však, že sa treba adaptovať na online prostredie. Zároveň sme efektívnejšie nastavili marketing na predaj našich produktov. A to nám výrazne pomohlo," povedal Marek Kaňka, generálny riaditeľ spoločnosti Tipos.

Nielenže dohnali straty, ale dokázali už pred koncom roka prekonať obrat z vlaňajška.

"Kým celkové výnosy dosiahli za celý rok 2019 sumu 540 miliónov eur, len za desať mesiacov roka 2020 sme ich zvýšili už na sumu takmer 543 miliónov eur," povedal Marek Kaňka.

Celkové finančné hospodárenie, teda aj vyčíslenie zisku, zverejní začiatkom budúceho roka. Čo je však potrebné pripomenúť je, že nemálo peňazí odtiaľ putuje aj na podporu rôznych projektov. Napríklad aj tých športových. Stačí spomenúť spoluprácu s najvyššou hokejovou súťažou na Slovensku. No najmä niekoľkoročné partnerstvo národnej lotériovej spoločnosti so Slovenským olympijským a športovým výborom.

"Vďaka našej spolupráci sme mali možnosť naštartovať aj pokračovať vo veľmi ambicióynzch projektoch, ktoré sú zamerané nielen na podporu vrcholových športovcov. Zameriavame sa na mladé športové talenty, ktoré spoločne identifikujeme v spolupráci so športovými zväzmi. Vďaka tomu vieme každoročne zostaviť juniorský olympijský tím," vysvetľuje Kristína Czuczová, predsedníčka predstavenstva Slovenská olympijská marketingová.

Ďalšie projekty, ktoré budú na budúci rok sú úzko spojené s letnými olympijskými hrami.

"Budú sa zameriavať aj na šport pre širokú verejnosť, aby sme motivovali aj bežných ľudí, aby športovali," hovorí Kristína Czuczová.

No a v rámci zákona o hazardných hrách národná lotériová spoločnosť ročne odvádza do štátneho rozpočtu ročný odvod slúžiaci na podporu športových zväzov a klubov: "V roku 2019 vo výške až 46 miliónov eur," upresnila Ivana Skokanová, hovorkyňa spoločnosti Tipos.


Koronakríza ovplyvnila športovanie pre bežných ľudí aj profesionálnych atlétov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy