Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Konzílium odborníkov odporúča zatvoriť lyžiarske strediská
Zdielať na

Konzílium odborníkov odporúča zatvoriť lyžiarske strediská

BRATISLAVA / O tom ako bude vyzerať lyžiarska sezóna v čase pandémie sa rozpráva už niekoľko dní. Strediská sú pripravené podstúpiť prísnejšie opatrenia a testovanie, ak to zaručí, že môžu ostať otvorení. Vo štvrtok, 3.decembra však konzílium odborníkov navrhuje strediská jednoducho zatvoriť.

Opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa netýkajú len zatvorených škôl a iných prevádzok, vrátane reštaurácii. Už niekoľko dní je horúcou témou blížia sa lyžiarska sezóna. 

Konzílium odborníkov návrhy zo strany ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala zamietla. Plán ministra ako ponechať lyžiarske strediská otvorené konzílium nepovažovalo za bezpečné. "Predstavili sme jasný plán, ktorý je založený na báze testovania," opísal plán minister dopravy Andrej Doležal. Odborníci tento plán odmietli, dokonca si myslia, že by malo prísť k sprísneniu opatrení. "Každopádne konzílium odborníkov tieto snahy prakticky zamietlo. Tvrdia, že treba opatrenia sprísňovať a nie uvoľňovať," informoval o reakcii minister. Ministerstvo dopravy svoj plán vytvorili s tým, že by bol podmienený vstup do stredísk s negatívnym testom. Minister dopravy tvrdí, že dôležité slovo bude mať v rozhodovaní pandemická komisia, ktorá zasadne v piatok. Jedným z bodov má byť práve lyžiarska sezóna. "Finálne rozhodnutie padne určite zajtra," vyjadril sa Andrej Doležal. 

Plán ministerstva dopravy ako ponechať otvorené lyžiarske strediská

Pri vstupe by sa musel každý preukázať negatívnym testom. Bez neho by si nemohla zakúpiť ani lístok. Hoteliéri by museli dávať svojich zamestnancov pravidelne pretestovať. "Dokonca sme chceli ešte sprísniť opatrenia a pravidlá, aby sa preukázali ľudia dvomi negatívnymi testami s medzerou piatich dní. Ani toto neuspelo," povedal minister dopravy po stretnutí s konzíliom odborníkov. Jedným z argumentov konzília bola zvýšená mobilita. Podľa ministra je aj teraz mobilita vyššia, jediný rozdiel by bol, že by vďaka tomuto plánu boli ľudia aj testovaní. Ak príde k rozhodnutiu zatvoriť strediská, neexistuje momentálne žiadny systém na odškodňovanie stredísk. "Nemáme plán ako odškodňovať strediská. Možno toto konzílium nezohľadňovalo," konštatuje Doležal.

Situácia stredísk v zahraničí

Taliani, Nemci, Francúzi budú mať zatvorené do januára. Zo svojich pôvodných plánov nechať všetko otvorené ako pominulé roky Rakúšania ustúpili. "Vyzerá, že v Rakúsku budú strediská otvorené iba počas toho ,,zlatého" týždňa počas Vianoc. A aj to iba pre miestnych," objasňuje minister Doležal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy