Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Široký si údajne v kauze Váhostav zaplatil beztrestnosť. 2 milióny mal dať Bödörovi.
Zdielať na

Široký si údajne v kauze Váhostav zaplatil beztrestnosť. 2 milióny mal dať Bödörovi.

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Keď v kauze Váhostav v máji 2015 išiel na NAKA vypovedať Juraj Široký, vedenie polície pre veľkopodnikateľa pripravilo neštandardné podmienky. Jeho limuzína zastavila priamo pred budovou. Ochrankár v slnečných okuliaroch svojmu šéfovi otvoril dvere a ten vystúpil z auta. Medzitým ďalšia Širokého "gorila" už otvárala dvere priamo do policajného prezídia.

Široký odignoroval novinárov, ktorí čakali na jeho príchod a k vyšetrovateľovi prešiel bez akejkoľvek bezpečnostnej kontroly. Vrátnikovi nemusel predložiť ani občiansky preukaz. Celé toto divadlo pôsobilo, akoby išla k policajnému prezidentovi tá najvýznamnejšia štátnicka návšteva, než podozrivá osoba vo vážnej kauze okolo stavby diaľníc. Polícia firmu preverovala pre poškodzovanie veriteľa. V apríli Váhostavu zaistili ekonomickú, účtovnú a zmluvnú dokumentáciu firmy od roku 2010 do 2015. Vyšetrovateľa zaujímali aj peniaze a  aj okolnosti. za akých sa do stavebnej spoločnosti dostali milióny euro z istej spoločnosti z Cypru.

​Juraj Široký sa trestného stíhania obávať nemusel. Ak ho na prezídiu neprijal vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, vyšetrovanie Váhostavu mal aj tak údajne režírovať.

Prešlo päť rokov od Širokého výsluchu s jeho pompéznym príchodom na NAKA a veci sa začínajú zdať jasnejšie ako doteraz. Vďaka terajším akciám vyšetrovateľov, ktorí zatýkajú pri utajených akciách skorumpovaných sudcov, ale najmä najvyššie postavených policajných funkcionárov. Jedným z trestne stíhaných je aj už bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovít Makó. A práve ten sa po jeho nedávnom zatknutí rozhodol spolupracovať s políciou a odkryl celú hierarchiu mafiánskeho zločineckého zoskupenia. O ňom polícia tvrdí, že bolo zosnované už bývalým prezidentom polície Tiborom Gašparom, nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Makó okrem iného polícii opisuje, ako si Juraj Široký vykúpil od Gašpara a spol. nestíhanie v kauze Váhostav.

Ľudovít Makó: Pre Norberta Bödöra mal dať Široký 2 milióny eur

Podľa zdroja TV JOJ bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy (KUFS) Ľudovít Makó sa mal v čase, keď polícia vyšetrovala Váhostav, stretnúť v Nitrianskom sídle firmy Bonul s Norbertom Bödörom. Ten tam podľa Makóa riešil to, aby Juraj Široký starší nebol ako podpredseda predstavenstva spoločnosti Váhostav trestne stíhaný. Taktiež, Bödörovi údajne záležalo na tom, aby Širokého pri príchode na výsluch nelegitimovali a nezapisovali do evidencie návštev. Zrejme teda Bödör nechcel, aby Širokého návšteva na NAKA bola v budúcnosti dohľadateľná v evidencii polície.

Ak sa vrátime na začiatok tohto článku, pripomeňme si skutočnosť, že Široký na NAKA naozaj takto prešiel. Podľa Makóa mal na Širokého príchod na výsluch dozerať vtedajší šéf Národnej finančnej jednotky Bernard Slobodník. Cez svojich vyšetrovateľov mal Slobodník zabezpečiť, že nielen Širokého príchod ale aj jeho výsluch bude len fraška. A tak sa stalo. V tak zložitej kauze, akou je prípad Váhostav, Široký vypovedal len dve a pol hodiny.

Makó polícii aktuálne ako spolupracujúci svedok opisuje, že za beztrestnosť mal Široký transakciou cez viaceré firmy poslať smerom k Norbertovi Bödörovi 2 milióny euro. Makó tvrdí, že o tom vie, lebo mu mal povedať sám Bödör. Údajne mu povedal aj to, že časť z tých peňazí išla na NAKA. Údajne k policajtom, ktorí riešili trestnú vec v prípade Váhostav. Mali to byť ľudia Bernarda Slobodníka, ktorého aj Makó pri výsluchu nazýva familiárne Béďo. Práve on mu to mal potvrdiť tiež, keď sa Makóovi sťažoval, že zo sumy dva milióny euro od Širokého mu Bödör poslal len 20 až 30 tisíc euro. Vraj keď sa Makóovi Slobodník sťažoval, bol nahnevaný. Nevie, aký rozhovor mal k tomu Slobodník s Bödörom.

Na príchod Širokého na NAKA bez legitimácie doplatil rádový policajt

Ľudovít Makó vo svojom výsluchu, kde vypovedá aj o pozadí "upratania" Širokého zo stíhania v kauze Váhostav spomína aj to, ako Gašpar zakročil proti policajtovi, ktorý Širokého pri vstupe do budovy prezídia nelegitimoval a ani nezapísal. Pravdou je, že ten policajt to ani robiť nemal, keďže si to Široký s Bödörom vopred dohodli. Prítomní novinári televízie JOJ si ale konanie Širokého aj službukonajúcich policajtov hneď všimli. Konfrontovali telefonicky priamo vtedajšieho policajného prezidenta Gašpara s tým, pre aké dôvody k Širokému pristupujú inak ako k ostatným, ktorých polícia pri vstupe do budovy prezídia nie len legitimuje, ale ľuďom kontroluje aj osobné veci. Gašpar po tejto otázke TV JOJ dal vec preveriť a službukonajúceho policajta potrestal. Dnes je zrejmé, že to urobil účelovo, keďže im nevyšiel vopred dohodnutý scenár režírovaný Norbertom Bödörom.

Makó k tomu vo výsluchu ešte dodal, že aj o potrestaní službukonajúceho policajta sa neskôr s Bödörom bavili. Ľudovít Makó pred políciou vypovedal, že vynechanie Juraja Širokého zo stíhania v prípade Váhostavu riešil Bödör pred letom 2017.

Televízia JOJ dodáva, že Široký sa podrobil spomínanému výsluchu na NAKA 7.mája 2015. Je možné, že si Makó len splietol rok.

Norberta Bödöra a Tibora Gašpara polícia v prípade trestného stíhania v kauze Očistec vedie ako najvyššie postavených členov zločineckej bandy zosnovanej z členov už bývalého vedenia polície. Do skupiny polícia zahŕňa aj už bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a ďalšie osoby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy