Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podnikateľ Juraj Široký vypovedal na polícii, vypočuli aj jeho syna
Zdielať na

Podnikateľ Juraj Široký vypovedal na polícii, vypočuli aj jeho syna

BRATISLAVA / Na polícii vo štvrtok vypovedal podpredseda predstavenstva spoločnosti Váhostav Juraj Široký a aj jeho mladší syn. A to len deň potom, čo vyšetrovateľ vypočul aj bývalého riaditeľa spoločnosti Jána Kata. Na policajné prezídium prišiel Široký v sprievode ochranky a strávil tam približne dve a pol hodiny.

Juraj Široký prišiel na výsluch v kauze Váhostav o deviatej ráno. Pred budovu Prezídia policajného zboru sa doviezol na svojom aute značky Audi v sprievode ochranky.

Ulicu, na ktorej sa budova prezídia nachádza, strážili traja muži v oblekoch a tmavých okuliaroch.

Nadštandardné podmienky?

Tí Širokého ihneď obkolesili a do budovy spoločne vošli bez akejkoľvek osobnej kontroly.

"Osoba, ktorá sa dnes dostavila na výsluch, nemala mať žiadne výhody, lebo na to nebol žiaden dôvod. Svedčí o tom aj to, že uvedená osoba vchádzala do budovy cez hlavný vchod. Službukonajúci policajti mali osobu nielen legitimovať, ale aj overiť jej totožnosť," reagoval pre televíziu JOJ policajný prezident Tibor Gašpar.

A to s tým, že išlo o zlyhanie. "Môžem vás ubezpečiť, že sa už nič podobné nestane," uzavrel Gašpar. 

"Ing. Juraj Široký pri príchode na políciu neporušil žiaden zákon, ani nemal žiadnu výhodu. Na pána Širokého čakal vyšetrovateľ, išiel vypovedať ako svedok, nie ako podozrivý,"  reagovala hovorkyňa Juraja Širokého Michaela Kováčik Grendelová.

"Riadne ho na základe splnomocnenia legitimoval tesne pred príchodom na policajnú stanicu jeho advokát. Nakoľko je pán Široký verejne známa osoba, nepredpokladáme, že by boli pochybnosti o jeho totožnosti," dodala.

Vyšetrovateľa zaujímajú peniaze

Policajti sa mali podľa zdroja televízie JOJ blízkeho vyšetrovaniu zaujímať aj o to, za akých okolností sa do stavebnej spoločnosti dostali milióny eur z istej spoločnosti z Cypru.

Juraj Široký po výpovedi budovu polície opustil bez akýchkoľvek komentárov. Následne prišiel na výsluch aj jeho syn, ktorý je vo Váhostave-SK predsedom predstavenstva. Toho pri vstupe do budovy prezídia už policajti podrobili klasickej prehliadke a nemal žiadne privilégiá.

Veritelia Váhostavu pred niekoľkými dňami schválili návrh reštrukturalizačného plánu, na základe ktorého im firma bude počas piatich rokov uhrádzať ich pohľadávky.

Poškodzovanie veriteľa

V prípade spoločnosti Váhostav začala polícia trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa. V apríli polícia zaistili ekonomickú, účtovnú a zmluvnú dokumentáciu firmy od roku 2010 do minulého roka.

Nezabezpečení veritelia podľa schváleného plánu získajú 19,6 milióna eur, čo je v porovnaní s pôvodným plánom o 3,9 milióna viac. Celkové pohľadávky nezabezpečených veriteľov dosahujú takmer 105 miliónov eur. Dostanú tak 18,75 percenta z pohľadávok.

Juraj Široký prišiel vo štvrtok ráno vypovedať na políciu v sprievode ochranky. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy