Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico chce odvolať podpredsedu parlamentu Jána Figeľa
Zdielať na

Fico chce odvolať podpredsedu parlamentu Jána Figeľa

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico chce v prípade kauzy Váhostav vyvodiť politickú zodpovednosť a odvolať podpredsedu parlamentu Jána Figeľa.

Vládny Smer navrhne odvolať podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) z funkcie. Premiér Robert Fico to odôvodnil kauzou Váhostav. Podľa neho totiž problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky, ktoré vznikli na základe zmlúv, ktoré podpísal Figeľ v čase, keď bol ministrom dopravy.

Fico: morálne právo

"Máme na to nielen faktické právo, ale aj morálne právo,“ povedal Fico. Figeľ podľa premiéra ako minister dopravy priamo riadil Národnú diaľničnú spoločnosť.

Predseda vlády očakáva, že poslanci za Smer-SD navrhnú rozšírenie programu schôdze k reštrukturalizáciám o Figeľovo odvolanie a odvolajú ho z postu. Premiér sa ešte v utorok vyslovil, že Smer podporí na funkciu podpredsedu Národnej rady SR iného zástupcu KDH.

Vznik pohľadávok

Špecializované skupiny expertov, ktoré zostavila vláda, podľa Fica sledovali štruktúru pohľadávok malých veriteľov, no najmä jej vznik. "Došli sme k záveru, že podstatná časť týchto pohľadávok, ktoré sú dnes medializované a neboli zaplatené, vznikli vďaka trom zákazkám, ktoré podpísal pán Figeľ v rokoch 2010 až 2012," vyhlásil Fico.

Figeľ: ústa mi nezavrú

Robert Fico a Juraj Široký ma môžu dať odvolať, ale ústa mi nezavrú ani ma nezastrašia. Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda KDH Ján Figeľ po tom, ako sa predseda vlády Robert Fico vyjadril, že Smer navrhne odvolať podpredsedu parlamentu Figeľa z funkcie.

Figeľ zároveň označil správanie sa vládnej strany Smer-SD za arogantné, krivé a neférové. Návrhy Smeru podľa neho smerujú k tomu, aby štát riešil dlhy Juraja Širokého.

Predseda KDH povedal, že počas Radičovej vlády sa rozhodol nepokračovať v dvoch veľkých dopravných PPP projektoch, ktoré už odsúhlasila vláda a ktoré by znamenali 30 rokov splátok.

"Je to dobré pre ľudí a pre ekonomiku. Nie je to dobré pre niektorých zainteresovaných. Jedným z nich je zrejme aj Juraj Široký, ktorého účasť na megakšeftoch je výrazná," povedal Figeľ s tým, že zodpovedné bolo nepokračovať v megakšeftoch a nahradiť ich transparentnou súťažou.

"Robert Fico to vtedy nedokázal. V jeseni 2010 neodvolali ministra dopravy. Podarilo sa nám urobiť verejné súťaže. Teraz sa mu však darí pomstu dokonať," dodal Figeľ. Ako dodal, dnes sú pritom tieto úseky postupne rozvíjané a budú zaplatené grantmi z eurofondov.

Podpredseda parlamentu zároveň kritizoval stranu Smer s tým, že tri roky asistovala pri potápaní slabých. Váhostav podľa neho neplatil za prvej ani za druhej vlády Fica, lebo mal politické krytie.

Slovenský problém sa podľa predsedu KDH nevolá lacné diaľnice za Figeľa alebo Radičovej. Problém sa podľa neho volá predražené tendre či už ide o cesty, CT-čka, zdravotnícke zariadenia, jedlo pre pacientov alebo školské investície.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy